De start van de VN-klimaattop in Glasgow is de aanleiding voor een informatief programma over de aanpak van klimaatverandering. Waar staan we nu en hoe moet het verder? De recente overstromingen in Limburg, Duitsland en België alsook het alarmerende IPCC-rapport over de onverwacht sneller stijgende temperatuur maken duidelijk: dit gaat iedereen aan. Maar hoe moet je daar als gewone burger tegenaan kijken? Winfried Baijens gaat in een rechtstreekse uitzending op zoek naar het antwoord.
Hij doet dat met deskundige gasten en met hulp van NOS-weervrouw Willemijn Hoebert, die het veranderende weer in Nederland duidt. Haar collega Peter Kuipers Munneke gaat naar de Zwitserse Alpen, naar het Nederlandse weerstation op de Morteratschgletsjer. Daar is goed te zien hoe hard het gaat met het smelten van de ijslaag. Een belangrijk gegeven, want niet alleen de stijgende zeespiegel heeft invloed op de waterhuishouding hier, maar ook het smelten van de gletsjers aan de oorsprong van de rivieren die in Nederland uitmonden. Verder praat Winfried Baijens met onder anderen Diederik Samsom, kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans en een van de architecten van de Green Deal. Ook te zien zijn korte filmpjes waarin bekende Nederlanders, zoals Jan Terlouw, Harm Edens en Armin van Buuren, vertellen hoe zij naar de klimaatproblematiek kijken.
Verder zijn er bijdragen van NOS-correspondenten over de klimaatverandering in ‘hun’ land en hoe de problemen daar worden aangepakt. Presentator Emil van Oers maakt ingewikkelde informatie toegankelijk in zijn van NOS op 3 bekende explainers en er zijn schakelingen met de top in Glasgow. Daarnaast wordt in de uitzending de uitkomst bekendgemaakt van een enquête waarin Nederlanders is gevraagd hoe ze tegen klimaatverandering aankijken.
NOS Het Klimaat: zijn we te laat?
Maandag 1 november, 20.33-21.33 uur, NPO 1
Foto: de Morteratschgletsjer (Creative Commons)