In Studio 21 op het Media Park werd afgelopen donderdag het Young Farmers Event gehouden, aan elkaar gepraat door Harmke Oudenampsen. Vierhonderd jonge agrariërs zaten klaar om zich bij te laten praten over (fake) nieuws, framing, en de vraag wat te doen als er ineens een cameraploeg op het erf staat.
Thema van de bijeenkomst: boerenslim en mediawijs. Hoofdgast: Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws. Uitgenodigd enerzijds om te vertellen hoe de NOS te werk gaat en wat de NOS nieuws vindt, en anderzijds om te horen hoe boeren denken over journalisten. Samengevat: om over en weer begrip te kweken.
En dat is nodig ook. Dan hebben we het even niet over de vijandigheid die onze verslaggevers ervoeren tijdens het boerenprotest op het Malieveld. Maar luister eens naar de eerste vraag uit het publiek: “Wat kun je het beste doen tegen een journalist?”
Niet dat de sfeer in de zaal vijandig was, bepaald niet. Sterker nog: zo’n beetje alle uitleg over framing, desinformatie en fake nieuws was overgenomen uit materiaal van het NOS Journaal, NOS op 3 en het NOS Radio 1 Journaal. Een boerin die ooit te gast was geweest in een van onze verkiezingsuitzendingen, was desgevraagd erg positief over die ervaring. Toch blijft het fascinerend om te zien dat wat in de berichtgeving vanzelfsprekend is voor onze redactie bepaald geen gesneden koek is buiten de redactieburelen.
Het devies is dan: blijven uitleggen waar de journalistiek voor is en wat ze doet. Precies daarom was Marcel Gelauff op de uitnodiging ingegaan. Om via een korte toespraak inzicht te bieden. En om in een panel te reageren op publieksvragen als “waarom laten jullie niet zien dat wíj zorgen voor die volle schappen in de supermarkt?” en “moet ik meteen antwoorden als een journalist mij iets vraagt?”. Ook kreeg hij opmerkingen op zich afgevuurd als: “ruim tweeduizend boeren worden door de minister beschuldigd van kalverfraude en dat is groot nieuws, maar als er uiteindelijk maar enkele tientallen echt verdacht worden, dan hoor ik er bijna niets over. Jullie zijn subjectief!”.
Het is vast niet gelukt om alle aanwezigen voldoende inzicht te bieden en te overtuigen van de integriteit van de NOS. Maar als er een enkeling aan het twijfelen is gebracht over zijn opvattingen over de journalistiek, of genuanceerder is gaan denken, dan is er al een boel gewonnen.