Masterclasses NOS voor scholieren

Masterclasses NOS voor scholieren

De NOS legt graag uit welke keuzes er gemaakt worden bij de dagelijkse uitzendingen. In het kader van de tentoonstelling ‘Voorbij het Nieuws’ in Instituut Beeld en Geluid is daarvoor een serie masterclasses georganiseerd voor scholieren, van MBO tot VWO, met verschillende thema’s. Oud-Ruslandcorrespondent Kysia Hekster gaf al een masterclass over de buitenland-berichtgeving van het Journaal. Op 27 januari vertelde politiek verslaggever Xander van der Wulp drie VWO-klassen anderhalf uur over zijn werk in Den Haag:

Excellentie
Door veel gebruik te maken van filmpjes lukte het goed om de aandacht van de VWO-scholieren vast te houden, zegt Xander. Terwijl ze eigenlijk niet veel interesse hadden in politiek. Met dank aan het archief van Beeld en Geluid. Om uit te leggen hoe je omgaat met politici kon ik eerst een fragment laten zien uit 1947 waarin premier Beel bij de vliegtuigtrap wordt opgewacht door een extreem gedienstige verslaggever. Die stelt hem voor de camera van het bioscoopjournaal de vraag: ”Excellentie, heeft u een goede reis gehad?” Gevolgd door het fragment waarin Rutger Castricum aan premier Rutte vraagt: “Heb je nog geneukt deze week?”.  Dan kan ik makkelijk uitleggen dat wij ergens in het midden proberen uit te komen. Kritisch ten opzichte van het beleid van de politicus, maar wel beleefd.

Beeldvorming
Veel belangrijke politieke gebeurtenissen kwamen voorbij: de toestanden voor de deur van de CDA-fractie in 2010, het weglopen van Wilders bij de Catshuisonderhandelingen in 2012 enzovoort. Door verslagen van die dagen stil te zetten, kon ik goed laten zien hoe je als journalist in Den Haag werkt. De impact van primeurs, het duwen en trekken in crisissituaties, waarom je vaak moet wachten en wat dat dan oplevert en het belang van beeldvorming voor politici. Om duidelijk te maken dat beeldvorming een grote rol speelt, werkte het gebruik van foto’s van verschillende partijleiders voor en na hun ‘make-over’ prima.

Voorkeur
De leerlingen hadden ook allerlei vragen voorbereid. Ze vroegen zich bijvoorbeeld af hoe je als Haags verslaggever onpartijdig blijft. Ze vroegen me ook wat ik bij de laatste verkiezingen had gestemd. Toen ik vervolgens vertelde dat ik niet kon stemmen, omdat ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in Den Haag moest werken en niet in Utrecht was waar ik moest stemmen, namen ze met dat antwoord genoegen. Kon ik ze weer uitleggen dat je wel door moet vragen!

Een andere belangrijke vraag was natuurlijk wat je moet doen om bij de NOS terecht te komen. Ik heb ze verteld dat je maar beter vroeg kan beginnen. En dat mijn situatie enigszins ongebruikelijk is. Ik liep op m’n zeventiende binnen, omdat m’n vader ook bij het Journaal werkte. Ik ging de autocue bedienen en ben nooit meer weggegaan. Ook zei ik ze dat als je in Den Haag wilt werken, je ook wel echt van politiek moet houden. Gelukkig heb ik dat van huis uit meegekregen.

De komende maanden zullen ook presentatoren Dionne Stax en Sjoerd van Ramshorst (19 februari), hoofdredacteur Nieuws Marcel Gelauff (17 maart) en chef Economie Sander Warmerdam (7 april) nog een masterclass verzorgen. Belangstellenden kunnen daarvoor deze link raadplegen.

Deel dit artikel