Medaille voor bewakers NOS-gebouw

Medaille voor bewakers NOS-gebouw

Twee bewakers van het NOS-gebouw hebben een onderscheiding gekregen voor hun optreden op de avond dat Tarik Z. het gebouw binnendrong en zendtijd eiste. Ze krijgen de zilveren medaille van het Carnegie Heldenfonds.

De bewakers kregen hun decoratie gistermiddag uitgereikt door burgemeester Broertjes van Hilversum. “Door het kordate optreden van de twee bewakers hebben zij het gevaar afgewend voor de tachtig medewerkers die op dat moment in het gebouw aanwezig waren. Iedereen heeft hiervan de televisiebeelden kunnen zien”, zegt Broertjes. “Ik was zeer onder de indruk van de heren en heb ze daarom voorgedragen voor een onderscheiding bij de Stichting Carnegie Heldenfonds.”

Op de avond van 29 januari meldde Tarik Z. zich bij de receptie van de NOS. Toen hij zijn echt lijkende neppistool liet zien en zei dat hij zendtijd wilde, leidde een van de bewakers hem naar een lege tv-studio. De andere belde intussen de politie. 

De Stichting Carnegie Heldenfonds reikt onderscheidingen uit aan mensen die met gevaar voor eigen leven een redding hebben verricht of voor een ander in de bres zijn gesprongen. De zilveren medaille is de hoogste onderscheiding die de stichting kan uitreiken. Daarnaast zijn er ook nog de bronzen medaille en de bronzen legpenning.

Deel dit artikel