Media medeplichtig aan voetbalgeweld? Bij de NOS houden we het liever bij de feiten

Media medeplichtig aan voetbalgeweld? Bij de NOS houden we het liever bij de feiten

Johan Schölvinck stelde afgelopen maandag in NRC dat TV-verslaggeving medeplichtig is aan voetbalgeweld. Econoom Schölvink goochelt naar eigen willekeur met niet onderbouwde cijfers en gooit er dan een beschuldiging uit.

Bij de NOS houden we het liever bij de feiten. Wij doen verslag van wat er speelt in de wereld. Op het veld en (ver) daarbuiten. Dat is onze journalistieke opdracht: de samenleving informeren. Onder meer via samenvattingen van Eredivisiewedstrijden.

Een samenvatting is in het kort laten zien wat er bij een wedstrijd is gebeurd. Niet willekeurig, maar representatief. Een juiste weergave van de gebeurtenissen door de meest relevante scenes te monteren. Dus als een wedstrijd volledig ontspoort, zie je dat ook in de samenvatting bij de NOS. Niet omdat het publiek emotie wil, maar omdat het ging zoals het ging.

Dus nee, media moeten wangedrag en geweld niet weglaten, maar signaleren en er vragen over stellen. En die taak nemen we serieus. Al meer dan zestig jaar lang.

Schölvink schuift ‘de media’ iets in de schoenen op basis van een eigen ‘onderzoek’. NRC plaatst het op de pagina ‘Opinie’, want dat is het: een mening. Maar wel een ongefundeerde en misplaatste.

De redactie van NOS Studio Sport

Deel dit artikel