Merkel in Middelburg voor Four Freedoms Award

Merkel in Middelburg voor Four Freedoms Award

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is donderdag 21 april in Middelburg om uit handen van premier Rutte de International Four Freedoms Award 2016 in ontvangst te nemen. Met twee programma’s, een overdag en een ’s avonds en beide gepresenteerd door Simone Weimans, besteedt de NOS aandacht aan de uitreiking. 

Het gaat dan ook om mensen of organisaties die zich sterk hebben gemaakt voor de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst. Ofwel: de vier kernwaarden van de democratie, zoals geformuleerd door de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt in zijn befaamde speech uit het oorlogsjaar 1941.

Merkel belichaamde het afgelopen jaar volgens de Roosevelt Stichting in Middelburg en het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute in New York alle vier die waarden vanwege haar cruciale en leidende rol in de aanpak van de financiële crisis in de EU, de Oekraïnecrisis en de vluchtelingencrisis.

Ook voor elk van de waarden apart wordt een award uitgereikt. Zo krijgt de Syrische journalist Mazen Darwish de award voor de Vrijheid van Meningsuiting. Drie geestelijken die zich inzetten voor verzoening tussen katholieken, moslims en protestanten in de Centraal Afrikaanse Republiek krijgen de award voor Vrijheid van Godsdienst. De award voor Vrijwaring van Gebrek gaat naar doctor Denis Mukwege die zich in de Democratische Republiek Congo sterk maakt voor slachtoffers van seksueel geweld. Human Rights Watch, ten slotte, krijgt voor zijn niet aflatende strijd voor de bescherming van mensenrechten in de hele wereld de award voor de Vrijwaring van Vrees.

De prijzen zijn een initiatief van de  Roosevelt Stichting en het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute die daarmee het signaal willen afgeven dat de essentiële vrijheden van de mens blijvende strijd vergen. Onder de eerdere prijswinnaars zijn onder anderen de oud-presidenten Nelson Mandela, John F. Kennedy en Jimmy Carter, en ook oud-VN-secretaris generaal Kofi Annan, de Dalai Lama en de jonge Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai.

NOS Uitreiking Four Freedoms Awards
Presentatie: Simone Weimans
Donderdag 21 april, 12.10-12.53 uur, NPO 1
Rechtstreeks verslag, inclusief toespraak van bondskanselier Merkel.

NOS Four Freedoms voor Merkel
Presentatie: Simone Weimans
Donderdag 21 april, 19.25-19.51 uur, NPO 2
Hoogtepunten van de uitreiking.

 

Deel dit artikel