Met de familie De Koning door vijf decennia

Met de familie De Koning door vijf decennia

De vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander is de aanleiding voor een bijzonder programma over hoe het ‘gewone’ leven in Nederland zich de afgelopen vijf decennia heeft ontwikkeld. Door Ronald Giphart geschreven scènes over het leven van de familie De Koning worden afgewisseld met interviews met elf bekende Nederlanders die, net als de koning, zijn geboren in 1967.

Ons leven is de afgelopen vijftig jaar enorm veranderd. Maar hoe en waardoor precies? Het antwoord op die vraag wordt gegeven in een verhaal van Ronald Giphart (een oud-klasgenoot van prins Willem-Alexander). Het scenario schetst het leven van de doodnormale familie De Koning: van het jonge gezin dat in 1967 een gloednieuw huis in het eveneens gloednieuwe Lelystad betrok, door de jaren 70, 80, 90, 00 en 10 heen. Langs vele technologische ontwikkelingen, stijlwisselingen en maatschappelijke veranderingen tot de dag van vandaag.

Deze ‘keukentafelkroniek’ wordt doorsneden met interviews waarin Irene Moors, Aron Winter, Sacha de Boer, Wilfred Genee, Lucia Rijker, Henk Angenent, Saskia Noort, Bart Veldkamp, Ellen ten Damme, Rudolph van Veen en Patrick Stoof terugblikken op ‘hun’ afgelopen vijftig jaar. Wat was hun favoriete tv-programma? Naar welke muziek luisterden zij? Welke posters hingen er op hun kamer? Was politiek belangrijk in hun jeugd? Wanneer kwamen ze in aanraking met de computer? En met e-mail?

Opnames
De opnames vinden plaats in een van de eerste woningen die in Lelystad werden opgeleverd, in de Zuiderzeewijk. Het huis is ter beschikking gesteld door woonstichting Centrada en het interieur wordt met behulp van documentatie en rekwisieten van het Museum van de Twintigste Eeuw teruggebracht in de woonstijlen van de afgelopen decennia. De familie De Koning en de bijrollen worden gespeeld door leden van de Flevolandse Theatervereniging JTL.

NOS Het huis van De Koning
Woensdag 26 april, 21.50-22.50 uur, NPO 1

In het buitenland:
De uitzending is in de rest van de wereld vanaf 22.10 Nederlandse tijd te zien op BVN via de online tv-stream www.bvn.tv/bvnlive, de BVN-app en de satelliet.

Deel dit artikel