Met het Oog de feestdagen door

Met het Oog de feestdagen door

Kerst, Oud & Nieuw… dé periode voor familie en om terug te blikken op het afgelopen jaar – serieus, maar ook met een glimlach. De feestdagenprogrammering van NOS Met het Oog op Morgen sluit daar naadloos op aan! Van Kerstavond tot en met Nieuwjaarsdag.

Kerstavond, zaterdag 24 december
Te gast is de schrijvende familie Vuijsje: socioloog, journalist en schrijver Herman, zijn dochter Hagar Peeters (dichter en schrijver), zijn broer Bert (journalist, o.a. tot 2000 hoofdredacteur van HP/De Tijd), diens zoon Robert Vuijsje (schrijver) en zijn nicht, journalist Marja. Presentator Max van Weezel praat met hen, met name over Marja’s boek Ons kamp, dat de geschiedenis beschrijft van de door de oorlog getekende familie Vuijsje.

Eerste Kerstdag, zondag 25 december
Presentator Mieke van der Weij heeft een gesprek met de broers Tom-Jan en Jan Meeus over het vak van journalist. Beiden werken voor NRC Handelsblad: Tom-Jan als politiek commentator (en Wilders-specialist) en Jan als misdaadjournalist (en Holleeder-specialist).

Daarnaast schuift de familie Horsch aan: vader Gregor, solocellist bij het Koninklijk Concertgebouworkest, moeder  en freelance celliste Pascale Went, hun dochter Lucie, uitzonderlijk getalenteerd op de blokfluit, en hun zoon en violist Caspar. Mieke van der Weij was bij een kerstspel in Muiderberg, waarbij de familie bij wijze van hoge uitzondering met elkaar samen een opvoering gaf.

Tweede Kerstdag, maandag 26 december
De derde ‘familiedag’ van Het Oog. Te gast zijn twee echtparen: de PvdA-Kamerleden Jeroen Recourt en Sjoera Dikkers die in de fractie voor elkaar vielen en onlangs trouwden. Chris Kijne ondervraagt hen over hun (politieke) toekomst en die van hun partij. Ook spreekt hij met het echtpaar Marcel Kurpershoek (arabist, ambassadeur en tot eind 2014 speciaal gezant voor Syrië) en schrijfster Betsy Udink over Syrië en hun gesprekken daarover aan de keukentafel.

Dinsdag 27 december
Aan het eind van de zomer en het begin van de herfst organiseerde NOS Met het Oog op Morgen een ‘racisme-estafette’. Twee deelnemers, Gideon Everduim (docent en ook bekend als rapper Gikkels) en Elsevier-columnist Syp Wynia, zijn uitgenodigd om met presentator Cees Grimbergen terug te blikken over racisme en het debat daarover in het afgelopen jaar.

Woensdag 28 december
Het traditionele en jaarlijkse Presentatorendebat. Onder leiding van Herman van der Zandt debatteren alle Oog-presentatoren over het afgelopen jaar. De muziek is in handen van singer/songwriter Ed Struijlaart en Wilfried de Jong spreekt een column uit.

Donderdag 29 december
In Turkije was het afgelopen jaar het toneel van een mislukte coup en – in de nasleep daarvan – massa-arrestaties. Het land was het toneel van aanslagen en had bemoeienis met de burgeroorlog in Syrië. Welke gevolgen heeft dat voor de Turken in Nederland? Schrijver Murat Isik ,politicus Ilhan Tekir (die door GroenLinks uit de partij werd gezet omdat hij stemde op de AK partij)  en journaliste en documentaire-maakster Fidan Ekiz komen erover praten.

Presentator Lucella Carasso heeft ook India-correspondent Joeri Boom in de studio. Onderwerp van gesprek: de recente geldhervorming in India, die vooral nadelig is uitgevallen voor de armen. 30 december zouden de problemen voorbij zijn, zo beloofde premier Modi, maar is dat ook zo?

Vrijdag 30 december
Vier landen domineerden het nieuws dit jaar: Turkije (zie hierboven), Groot-Brittannië (Brexit), Syrië (de bloedige burgeroorlog) en de Verenigde Staten (de onverwachte verkiezing van Donald Trump).  Gespreksstof genoeg voor de NOS-correspondenten daar: respectievelijk Lucas Waagmeester, Sander van Hoorn, Tim de Wit en Arjen van der Horst. Presentator Wilfried de Jong praat met hen.

Oudjaarsdag, zaterdag 31 december
Presentator Max van Weezel neemt het jaar door met drie cabaretiers: het duo Jeroen Woe en Niels van der Laan (bekend van het programma De Kwis) en – al jaren van de partij – de Belgische oudejaarsconferencier Michael van Peel.

Nieuwjaarsdag, zondag 1 januari
In 2017 staan verkiezingen op de rol in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Welke kant gaat het op met Europa? Presentator Mieke van der Weij blikt vooruit met politiek verslaggever Joost Vullings en met de NOS-correspondenten Frank Renout en Jeroen Wollaars.

En, zoals iedere eerste zondag van de maand, vult oud-presentator John Jansen van Galen zijn poëzierubriek.

NOS Met het Oog op Morgen
Dagelijks, 23.00-24.00 uur, NPO Radio 1

Deel dit artikel