Muziek in het Radio 1 Journaal: ja of nee?

Muziek in het Radio 1 Journaal: ja of nee?

De hoofdredactionele beslissing om twee keer per uur muziek te draaien in het NOS Radio 1 Journaal was niet onomstreden: discussies in de krant en op de radio, honderden publieksmails (de meeste negatief) en ook intern was niet iedereen erover te spreken. Redenen te over om de kwestie eens goed te laten onderzoeken. Een onafhankelijk bureau peilde de mening van Radio 1 Journaal-luisteraars.

En wat blijkt? Van alle ondervraagden is 17 procent tegen de muziek, 38 procent maakt het niet zo veel uit en 44 procent van de ondervraagden is zelfs positief. De dagelijkse luisteraars zijn kritischer (ruim een derde is tegen de muziek), al zijn ook hier de positievelingen en degenen die het niets uitmaakt in de meerderheid (bijna twee derde). Gevraagd naar de hoeveelheid muziek vindt ruim de helft twee platen per uur de juiste hoeveelheid. Over het soort muziek is men zuinigjes: slechts 15 procent vindt de muziek zeer goed passen bij de inhoud van het programma, terwijl 47 procent niet verder komt dan een mager “enigzins”.

De hoofdredactie Nieuws ziet zich – met de onderzoeksresultaten in de hand – gesterkt in haar overtuiging dat muziek in het Radio 1 Journaal het doorluisteren op de zender bevordert. En dat de luisteraars op deze manier het nieuws beter tot zich kunnen nemen. Hetgeen precies het doel is van ons werk.

Deel dit artikel