Nacht van Rasmussen bij Andere Tijden Sport

Nacht van Rasmussen bij Andere Tijden Sport

De laatste week van de Tour de France van 2007 is ingegaan als Michael Rasmussen zich opmaakt voor de laatste bergetappe, van Orthez naar Gourette op de Col d’Aubisque. Iets meer dan 1700 meter hoog in de Pyreneeën. De Deense kopman van de Rabobank-ploeg draagt al tien dagen de gele trui, hij staat 3 minuten voor op zijn belangrijkste concurrent, Alberto Contador, en als hij vandaag een goede tijd neerzet ligt de eindoverwinning praktisch voor het grijpen. Dan zou voor het eerst sinds 1980, sinds het roemruchte TI-Raleigh, sinds Joop Zoetemelk, weer eens een Nederlandse ploeg een Tourwinnaar leveren.

Er lijkt die ochtend van 25 juli 2007 geen vuiltje aan de lucht. En ’s middags al helemaal niet, als Rasmussen de etappe nog heeft gewonnen ook. Dan, een paar uur later, is niets meer wat het was. De Deen, de geletruidrager, de aanstaande Tourwinnaar, is ontslagen. Op staande voet. Voorafgaand aan de Tour had hij gelogen over zijn verblijfplaats, zo blijkt. Dat is méér dan alleen maar een aanwijzing dat hij onverwachte dopingcontroles wilde ontlopen. Rasmussen verdwijnt uit het rennershotel. Het crisisteam van de Rabobank regelt een geheime locatie waar hij buiten het zicht van de camera’s kan overnachten. De volgende ochtend wordt hij – zonder dat iemand het in de gaten heeft – op de luchthaven van Pau op een vliegtuig gezet.

Wat is er precies gebeurd in die laatste 36 uur van Michael Rasmussen in het shirt van Rabobank? Speciaal voor een reconstructie van Andere Tijden Sport gaat de Deen terug naar de Pyreneeën, waar hij voor het eerst sinds die noodlottige dag, negen jaar geleden, weer met de fiets de Aubisque beklimt. Aan het woord komen ook zijn toenmalige ploeggenoten Thomas Dekker en Michael Boogerd alsook Erik Dekker, een van zijn ploegleiders. Daarnaast spreken voor het eerst leden van het Rabobank-crisisteam zich uit en wordt nog duidelijker wat zich indertijd achter de schermen heeft afgespeeld.

Andere Tijden Sport (NOS/VPRO)
De Nacht van Rasmussen: hoe een geletruidrager de Tour verliet
Vrijdag 8 juli, 23.14-23.45 uur, NPO 1

Deel dit artikel