Nationale Herdenking 15 augustus rechtstreeks bij de NOS

Nationale Herdenking 15 augustus rechtstreeks bij de NOS

Rechtstreeks verslag van de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog en van de slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van toenmalig Nederlands-Indië. De herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag. De presentatie van het programma is in handen van Winfried Baijens. De herdenking is ook online te volgen.

Naast de herdenking is er aandacht voor de verhalen van de slachtoffers van de Japanse bezetting: Indische Nederlanders, Indonesiërs en Nederlanders. Er is nauwelijks beeld van de oorlogsjaren. Eén van de kinderen die gevangen zat in het Japanse interneringskamp Tjideng op Java herkende zichzelf pas enkele jaren geleden op foto’s die kort na de bevrijding in het kamp zijn gemaakt. Ze vertelt over de kamptijd en over hoe de oorlog haar leven beïnvloedde.

Toespraken en muziek
Tijdens de Nationale Herdenking wordt gesproken door Reggie Baay, auteur van fictie- en non-fictieboeken over de koloniale geschiedenis en de impact ervan, en zangeres Frédérique Spigt, die een gedicht van Wim Kan voordraagt. Zangeres Elize zingt het Indisch Onze Vader, onder begeleiding van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Zanger Boudewijn de Groot verloor zijn moeder tijdens de Japanse bezetting. Hij legt, samen met zijn dochter en kleindochter, de driegeneratiekrans bij het Indisch Monument.

Onder de aanwezigen bij de plechtigheid zijn verder demissionair minister-president Rutte, demissionair staatssecretaris Van Ooijen van VWS, de Haagse burgemeester Van Zanen en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Bruijn en Bergkamp.

Twee miljoen Nederlanders
Op 15 augustus, kort na de atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki, gaf Japan zich over. Daarmee eindigden ook in Azië de vijandelijkheden en was de Tweede Wereldoorlog in alle werelddelen voorbij.

Twee miljoen Nederlanders hebben een band met het toenmalig Nederlands-Indië. Toch maakt dit deel van de geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden nog niet nadrukkelijk deel uit van ons collectieve geheugen.

NOS Nationale Herdenking 15 augustus 1945
Dinsdag 15 augustus
18.55-19.59u, NPO 1 (vanaf 19.10u wereldwijd via BVN)
Na 20.00 uur is het vervolg van de herdenking te zien op NOS.nl en op TV West.


Foto: ANP

Deel dit artikel