Nationale Holocaustherdenking op NPO 1 en NPO 2

Nationale Holocaustherdenking op NPO 1 en NPO 2

Met twee rechtstreekse uitzendingen brengt de NOS de Nationale Holocaustherdenking onder de aandacht. De nationale herdenking, altijd op de laatste zondag in januari, valt dit jaar samen met de internationale herdenking, die altijd op 27 januari wordt gehouden.

 

In de ochtenduitzending staat de herdenkingsplechtigheid in het Wertheimpark in Amsterdam centraal. Daarbij zijn ook minister-president Rutte en hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland aanwezig. Bij het Auschwitzmonument van Jan Wolkers is muziek te horen van het Carmel Quintet en er zijn toespraken van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, Jacques Grishaver (voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité) en Gerdi Verbeet (voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei). Daarna worden kransen gelegd. Te gast in de uitzending is waarnemend burgemeester Onno Hoes van Haarlemmermeer. Hij vertelt over zijn joodse achtergrond en zijn recente bezoek aan het nazi-vernietigingskamp Auschwitz.

In de avonduitzending wordt teruggeblikt op de herdenking en is er veel aandacht voor de tentoonstelling De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945 in het Nationaal Holocaust Museum in oprichting. Anders dan in veel andere door de nazi’s bezette landen zijn in Nederland veel foto’s van de Jodenvervolging bewaard gebleven. Niet eerder is daaruit zo’n veelomvattende overzichtstentoonstelling gemaakt. Te gast is een van de samenstellers, Erik Somers van het NIOD.

Beide uitzendingen worden gepresenteerd door Rob Trip.

NOS Nationale Holocaust Herdenking
Zondag 27 januari
11.00-12.15 uur, NPO 1
19.27-20.06 uur, NPO 2 (tijden onder voorbehoud)

Deel dit artikel