Nauwere samenwerking NOS en regio

Nauwere samenwerking NOS en regio

De twintig jaar oude Radio Nieuws Centrale (RNC) krijgt een nieuwe naam: Bureau Regio. En een nieuwe plek: bij studio 10 op de Nieuwsvloer. Met aansluiting op ons redactiesysteem. Verschil met nu: er wordt geen materiaal meer uitgewisseld nadat het is uitgezonden, er wordt vooraf samengewerkt tussen de NOS en de regio. Regionaal nieuws belandt daardoor eerder bij de NOS en de regionale omroepen zijn sneller op de hoogte van landelijk nieuws. Doel van de operatie: het publiek beter, sneller en efficiënter informeren. Niet alleen via radio en televisie, maar vooral ook via internet. Want op NOS. nl komt een aparte plek voor een selectie van regionaal nieuws.

Algemeen directeur Jan de Jong: “Als nieuwsorganisatie van de publieke omroep heb je de taak en de wil om het Nederlandse publiek zo goed mogelijk te informeren. Niet alleen over landelijk nieuws, maar juist ook over regionaal nieuws. Door de grote bezuinigingen bij de publieke omroep staat de kwaliteit van de nieuwsvoorziening onder druk. Met Bureau Regio bundelen we onze krachten met onze regionale collega’s. We delen elkaars kennis en kunde, met behoud van ieders specifieke identiteit, taak en functie. En proberen zo de kwaliteit van de journalistiek op peil te houden en zelfs te verbeteren.”

Directeur Gerard Schuiteman van Stichting ROOS (Regionale Omroep Overleg en Samenwerking) sluit zich daarbij aan: “De regionale omroepen hebben met hun gebiedskennis en de snelheid waarmee ze regionaal nieuws kunnen brengen een belangrijke toevoeging voor de NOS. Omgekeerd kunnen de landelijke contacten en de expertise van de NOS op bijvoorbeeld het gebied van politiek en economie de nieuwsvoorziening in de regio verbeteren.”

Deel dit artikel