Nederland herdenkt slachtoffers Japanse bezetting

Nederland herdenkt slachtoffers Japanse bezetting

Met de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 kwam ook in Zuidoost-Azië een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Dat feit wordt jaarlijks herdacht bij het Indisch Monument in Den Haag. De NOS maakt er twee uitzendingen over, die worden gepresenteerd door Rob Trip.

De middaguitzending bestaat grotendeels uit een rechtstreeks verslag van de herdenking. Met toespraken van onder anderen oud-politica Andrée van Es en een optreden van Wouter Hamel. Beiden hebben een Indische achtergrond. Er is ook muziek van de Residentie Bach Ensembles. Daarnaast praat Rob Trip met gasten en zijn er twee reportages te zien.

In de ene reportage vertelt Wouter Hamel over zijn in ‘de Oost’ opgegroeide oma. De andere reportage gaat (voor het eerst) over de Japanse kijk op de overmeestering van de Nederlandse kolonie. Voor inspiratie is geput uit een Japanse historische reeks over WOII in Zuidoost-Azië. Het deel over de invasie van Nederlands-Indië werd pas in 2015 vertaald in het Engels – door Willem Remmelink, jarenlang directeur van het Japan-Netherlands Institute in Tokio.

In de avonduitzending wordt uitgebreid teruggeblikt op de herdenking. Ook worden de lange versies vertoond van de reportages die ’s middags waren te zien.

Het thema van de Indië-herdenking is dit jaar ‘Verhalen Over Leven’; over de kracht van persoonlijke verhalen die de Japanse bezetting en de gevolgen daarvan – ook nu nog – invoelbaar maken.

NOS Indiëherdenking
Dinsdag 15 augustus
12.15-13.45 uur, NPO 1
19.18-19.43 uur, NPO 2

Deel dit artikel