Nederland viert vrijheid

Nederland viert vrijheid

Rechtstreeks verslag van het begin van Bevrijdingsdag in Haarlem, waar acteur Nasrdin Dchar in het provinciehuis de traditionele Vrijheidslezing voor zijn rekening neemt. Premier Rutte is in Haarlem om er het vuur van Bevrijdingspop te ontsteken met de vlam die in de nacht daarvoor door een groep blinde en slechtziende hardlopers, de loopgroep Running Blind, van Wageningen naar Haarlem is gebracht.

NOS Nationale viering bevrijding 2017
Presentatie: Art Rooijakkers
12.00-13.01 uur, NPO 1

 

NOS Bevrijdingsdag live
Presentatie: Winfried Baijens
19.00-19.45 uur, NPO 1

Deze uitzending komt uit Haarlem, een van de veertien plaatsen in Nederland waar de officiële bevrijdingsfestivals worden gehouden. Onder het thema ’Vrijheid is niet vanzelfsprekend’ treden tientallen Nederlandse bands op. De Ambassadeurs van de Vrijheid zijn dit jaar De Staat en De Jeugd van Tegenwoordig, die per helikopter respectievelijk vier en vijf festivals aandoen om er een optreden te verzorgen.

Ook is uitgebreid te zien hoe het eraan toe gaat op de bevrijdingsfestivals elders in het land.

 

NOS Bevrijdingsdag
Presentatie: Simone Weimans
20.33-22.08 uur, NPO 1

Een impressie van de viering van Bevrijdingsdag in het land wordt gevolgd door het traditionele 5 mei-concert aan de Amstel in Amsterdam, de officiële afsluiting van de Nationale Viering Bevrijding. In aanwezigheid van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en demissionair minister-president Mark Rutte speelt het Metropole Orkest onder leiding van chef-dirigent Jules Buckley. Op het podium op de Amstel wordt ook opgetreden door Roel van Velzen, Remy van Kesteren, Joy Wielkens, de cast van Soldaat van Oranje – De Musical, het ZO! Gospel Choir en door dansers van Het Nationale Ballet.

 

NOS Artiesten voor de Vrijheid 2017
Presentatie: Winfried Baijens
22.38-23.03 uur, NPO 1

Rechtstreeks verslag van de afsluiting van Bevrijdingsdag op het bevrijdingsfestival in Haarlem.

Deel dit artikel