Nederlandse sport herbeleven

Nederlandse sport herbeleven

Een ontketende Niki Terpstra in de Ronde van Vlaanderen, het EK voetbal 1992 met misschien wel het beste Nederlands elftal ooit en de heroïsche overwinning van Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race.
 
De komende zondagmiddagen zijn gedenkwaardige sportmomenten uit de Nederlandse sportgeschiedenis her te beleven in NOS Studio Sport Archief. Uitzendingen waarin buitengewone sportmomenten – zoveel als mogelijk – gekoppeld worden aan de sport die aanvankelijk op het programma zou hebben gestaan. Sportmomenten met een gouden rand en historisch besef.
 
Na het herbeleven van de EK-winst  in 1988 en de 5-1 overwinning op Spanje op het WK 2014 in de vorige weken, gaat de reeks van NOS Studio Sport Archief de komende zondagmiddagen als volgt door.
 
NOS Studio Sport Archief: De Ronde van Vlaanderen
De jaren tachtig zijn bijzonder succesvol voor Nederland in “Vlaanderens Mooiste”. Met overwinningen van Hennie Kuiper (1981), Jan Raas (1983), Johan Lammerts (1984) en Adrie van der Poel (1986). Vervolgens is het 32 jaar wachten op Nederlands succes. In het eerste weekend van april in 2018 demarreert een ontketende Niki Terpstra op 46 kilometer van de streep uit een groep met favorieten, rijdt in één ruk naar drie koplopers en gaat vervolgens ‘erop en erover’ om solo binnen te komen in Oudenaarde. In NOS Studio Sport Archief beleef je de Nederlandse successen in  “De Hoogmis” helemaal terug.
Zondag 5 april 15.00 uur, NPO 1
 
NOS Studio Sport Archief: Oranje en het EK 1992
Geen EK voetbal deze zomer, maar tóch een EK bij de NOS. NOS Studio Sport Archief gaat terug naar het EK van 1992. Het EK waar – in de ogen van velen – het beste Nederlands elftal ooit actief was. De regerend Europees kampioen, revancherend op het rampzalig verlopen WK in Italië. Een selectie met een mix van ervaren spelers Marco van Basten en Ruud Gullit en aanstormende talenten Dennis Bergkamp en Bryan Roy. En er was die verrassende deelnemer: Denemarken, het “campingelftal” dat de plek van Joegoslavië innam. Het kon niet misgaan. En toch ging het mis. Uitgerekend bij de held van het EK van 1988.
Zondag 12 april 15.00 uur, NPO 1
 
NOS Studio Sport Archief: Amstel Gold Race
NOS Studio Sport Archief neemt je mee in de geschiedenis van de Amstel Gold Race. Nederlands enige voorjaarsklassieker, die sinds 1966 verreden wordt. Met onder meer een ruime samenvatting van het mirakel in 2019. In een knotsgekke laatste kilometer verbaast Mathieu van der Poel vriend en vijand door als eerste de meet te passeren. 39 jaar nadat zijn vader Adrie van der Poel (1990) de Gold Race won.
Zondag 19 april 15.00 uur, NPO 1
Deel dit artikel