Nieuw in de NOS-app: artikelen laten voorlezen

Nieuw in de NOS-app: artikelen laten voorlezen

Goed nieuws voor degenen die liever luisteren naar het nieuws dan het lezen: wie op het koptelefoon-icoontje bovenaan een artikel klikt, hoort een heldere vrouwenstem de inhoud voorlezen. Tijdens een wandeling bijvoorbeeld, of thuis terwijl je met iets anders bezig bent. Een nieuwe manier om het nieuws toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Die bovendien aansluit bij de gewoonte van veel mensen om hun mobiel te gebruiken voor audiotoepassingen, zoals muziek of podcasts.

De nieuwe functionaliteit, van Google Voice, is de uitkomst van een interne hackathon van NOS Lab. Een experiment dus, met een verrassend goed resultaat. “Verrassend goed”, want de techniek die Nederlandse tekst omzet in spraak voldeed lange tijd niet aan de minimumeisen van de NOS. Voordat het experiment kon uitgroeien tot realiteit, moest wel nog een aantal bugs worden weggewerkt. Zo werd bijvoorbeeld een voetbaluitslag van 3-1 voorgelezen als “3 staat tot 1”. De voorleesfunctie werkt in deze eerste fase niet bij live blogs en artikelen op de NOS-app die afkomstig zijn van regionale omroepen. Het gebruik van een eigen NOS-stem is nu nog niet aan de orde, maar is wel een optie voor de toekomst als de nieuwe functie een succes wordt.

De komende tijd zal met feedback van gebruikers en eigen onderzoek worden bekeken of de Google Voice-functionaliteit in de NOS-app voorziet in een behoefte, of verbeteringen mogelijk zijn en zo ja: welke.

Deel dit artikel