Nieuw Tour de France-programma in 2015

Nieuw Tour de France-programma in 2015

Na twaalf zeer succesvolle jaren De Avondetappe, komt de NOS komende zomer met een nieuw Tour-programma. Presentator Mart Smeets en het late night-uitzendtijdstip maken plaats voor een nieuw programma in de vooravond, gepresenteerd door Dione de Graaff en Henry Schut. Een programma dat bovenop de koers zit en waarin alles draait om de Tour, de renners en de gasten. Mart Smeets blijft aan dat programma verbonden. Hij zal dagelijks een historische rubriek maken. Welke titel het nieuwe programma krijgt, is nog niet bekend. Vast staat wel dat het dagelijks op de tijd van De Wereld Draait Door te zien is op NPO 1.

Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport: “We doen dit omdat dit het perfecte moment is om te vernieuwen. De Avondetappe was nog steeds een goed programma, maar we willen ook naar de toekomst kijken en de kijker blijven verrassen, zoals we dat eerder dit jaar deden met de Sportwinter in Sotsji en Studio Brasil tijdens het WK. 2015 is een mooi jaar om te vernieuwen. De Tour start in Nederland en er zijn geen concurrerende super-evenementen zoals de Olympische Spelen of het WK voetbal. Alle ruimte dus om te focussen op een nieuw programma, een nieuw tijdstip, een nieuw format en nieuwe presentatoren. Een programma met Dione en Henry, maar ook – zij het in een andere rol – met Mart, die overloopt van de wielerkennis en die we er daarom graag bij houden.”

Twee keer eerder al werd over gesproken over stoppen met De Avondetappe. Na de editie van 2011, toen Smeets 65 werd, en opnieuw na de editie van 2012. Nooter: “We zijn dus nog drie jaar doorgegaan en we hebben daar ook iedere keer na afloop van een Tour over gesproken. Dus anders dan wel eens wordt beweerd ook dit keer. Maar nu is het echt tijd voor vernieuwing en verandering”.

Mart Smeets: “Het is goed en verstandig dat de NOS voor een nieuwe koers kiest. Waar mijn gevoel soms zei ‘Waarom niet nog een jaar?’, zei mijn verstand direct ‘Zo is het goed geweest’. Het goed volgen van de Tour werd de laatste jaren fysiek steeds moeilijker, vandaar. Hoe ik in het nieuwe programma zal passen, zal uit komende gesprekken naar voren komen. Ik heb wel wat ideeën. Dione en Henry gaan een ander televisieprogramma maken dan De Avondetappe, dat vanaf nu dus ook voltooid verleden tijd is. Het was een prachtprogramma dat door twee dozijn getrouwen werd gemaakt met alle inzet die je mocht verwachten. Twaalf zomerse edities hebben me een hoop lol en energie gegeven en ik houd er een paar goede vrienden aan over.”

Nooter: “De Avondetappe werd een succes door Mart en die geweldige club van makers om hem heen. Mart was niet alleen twaalf jaar lang het gezicht van het programma, Mart wás De Avondetappe. Daarom willen we hem ook niet kwijt. Mart hoort bij de Tour en dat zal op een bepaalde manier altijd zo blijven. Daarom ben ik blij dat hij zich komend jaar met al zijn kennis en kunde wil blijven inzetten voor het Tour-programma, naast de andere dingen die hij voor ons blijft doen.”

Voor Dione de Graaff komt een droom uit: “Op werkgebied zeker. Ik heb altijd al iets op televisie willen doen tijdens de Tour de France. Niet alleen omdat ik een groot wielerfan ben, maar ook omdat je van tevoren nooit weet wat een Tour-dag brengt en dat maakt het uit journalistiek oogpunt iedere dag weer spannend. Dus hoe mooi is het als je dan de kans krijgt om in een geheel nieuw programma je energie en liefde voor de journalistiek én de wielersport te combineren?”

Ook Henry Schut kijkt uit naar de klus: “Dione en ik hebben er nooit een geheim van gemaakt dat we heel graag een keer een programma samen zouden willen doen, dus het is onwijs leuk dat het er nu een keer van komt. We hebben natuurlijk een illustere voorganger als het gaat om een dagelijks programma over de Tour de France. Maar Mart is Mart en wij gaan het op onze manier doen. Het wordt dan ook een compleet ander programma, op een totaal ander tijdstip, met een andere dynamiek en in een andere sfeersetting. Ik hoop dat we bij de kijker een gevoel kunnen creëren dat ik zelf krijg bij NOS Radio Tour de France: het gevoel van zomer, van topsport en van Frankrijk.”

[Foto Dione en Henry: Marcel Krijger; foto Mart en crew: Bart de Grood]

Deel dit artikel