Nieuwe gesprekken met de minister-president

Nieuwe gesprekken met de minister-president

Met de komst van het nieuwe kabinet zendt de NOS ook weer wekelijks het gesprek met de minister-president uit. Premier Rutte zal na de vrijdagse ministerraad afwisselend worden ondervraagd door Ron Fresen, Dominique van der Heyde en Rob Trip. Voor de radio worden de vragen gesteld door Joost Vullings in NOS Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1.

Net als de vrijdagse persconferentie na de ministerraad hebben we ook het wekelijks gesprek te danken aan toenmalig premier Piet de Jong. De Jong (en vooral ook zijn vrouw) kreeg er na zijn aantreden in 1967 al snel genoeg van dat hij elke vrijdagavond net tijdens het opdienen van de piepers steeds weer werd gebeld door parlementaire journalisten die wilden weten of er in de ministerraad nog iets van belang was voorgevallen. 

Hij begon toen al snel de wekelijkse persconferentie over de ministerraad op vrijdag die echter een ‘of the record’-karakter kreeg en dus voor radio en televisie onuitzendbaar was. Kort daarna werden voor deze media de wekelijkse gesprekken ingevoerd.

Met de komst van het themakanaal NPO Politiek (toen nog Politiek 24) is de wekelijkse persconferentie van de premier na afloop van de ministerraad sinds 2006 standaard live te zien. Het gesprek met een van de NOS-verslaggevers wordt vrijdags uitgezonden rond de klok van 18.30 uur op NPO 1. Op vrijdag 3 november bijt Ron Fresen het spits af in een vernieuwd decor. Joost Vullings is ‘s avonds te horen in NOS Met het Oog op Morgen.

Deel dit artikel