Nieuwe NOS-correspondenten in Londen en Rome

Nieuwe NOS-correspondenten in Londen en Rome

De NOS heeft twee nieuwe correspondenten benoemd voor de posten Londen en Rome. Fleur Launspach (31) en Heleen D’Haens (28) volgen er respectievelijk Tim de Wit en Mustafa Marghadi op. Hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff: “Met Fleur en Heleen krijgen we er twee relatief jonge, maar zeer getalenteerde correspondenten bij. Die Londen en Rome – twee eigenzinnige Europese hoofdsteden met een geheel eigen cultuur – nog dichterbij kunnen brengen, op alle platforms van de NOS.”

Fleur Launspach
Fleur werkt al twee jaar in Londen als freelance journalist, onder andere voor de nieuwskanalen Al Jazeera English en NBC News. Voor de KRO-NCRV-serie ‘Na de Klap’ produceerde ze er een documentaire over de brand in de Grenfell Tower. Een vreemde voor de NOS is ze niet: het afgelopen jaar ondersteunde ze de huidige NOS-correspondent voor het Verenigd Koninkrijk, Tim de Wit.

Al tijdens haar studie Journalistiek en Media begint Fleur in de journalistiek: ze liep stage bij Nieuwsuur, schreef voor het onderzoekscollectief Follow the Money en produceerde voor het Amerikaans/Canadese VICE. Voordat ze naar Londen verhuisde, werkte Fleur als verslaggever en producer op het hoofdkantoor van Al Jazeera English in Qatar.

Fleur begint in juli en kijkt ernaar uit om voor de NOS verslag te gaan doen over het Verenigd Koninkrijk: “Het nieuwe ‘Global Britain’ barst van de verhalen. Het lijkt me ontzettend leuk om bovenop de politiek en dicht op de beleving van de Britten, verslag te doen van een land dat zichzelf post-Brexit opnieuw uitvindt.”

Heleen D’Haens
Heleen werkt al zes jaar voor de NOS als buitenlandredacteur. Ze maakt video-items voor de NOS Journaals en de NOS-site en –app en schrijft ook artikelen voor online. Daarnaast bedenkt en produceert ze reportages in samenwerking met correspondenten. De afgelopen jaren maakte ze ook jeugddocumentaires over kinderrechten in Oost-Europa en Afrika voor de EO-serie Mensjesrechten.

Heleen is Belgisch en studeerde Taal en Letterkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Aan de Universiteit van Amsterdam haalde ze haar master Journalistiek en Media. In haar laatste jaar schreef ze o.a. voor Vrij Nederland.

Voor de NOS reisde ze onder andere naar de Verenigde Staten voor de presidentsverkiezingen en naar Griekenland voor de brand in vluchtelingenkamp Moria. “Daar merk je als journalist hoe belangrijk het is om daar te zijn waar je verhaal zich afspeelt”, zegt Heleen. En over Italië, waar ze in augustus aan de slag gaat: “Dat er in Nederland vaak kritisch wordt gekeken naar Italië, bijvoorbeeld naar de manier waarop daar Europees geld wordt besteed, maakt het correspondentschap daar extra belangrijk en interessant”.

Deel dit artikel