Nieuwe regioblokken bij NOS krijgen eigen gezichten

Nieuwe regioblokken bij NOS krijgen eigen gezichten

De presentatie van de nieuwe regioblokken in de NOS Journaals van 12.00 en 15.00 uur komt in handen van Susanne de Kroon en Cindy de Koning. Vanaf maandag 15 februari gaan zij elkaar week-op-week-af afwisselen. De regioblokken zijn een nieuwe stap in de samenwerking tussen de regionale omroepen en de NOS. Het doel van de krachtenbundeling: het publiek nog beter informeren, niet alleen over (inter)nationaal nieuws, maar juist ook over ontwikkelingen dicht bij huis.

Cindy de Koning en Susanne de Kroon komen beiden uit Noord-Brabant. Cindy (42) had al jong hart voor het nieuws. Ze begon in de jaren 80 bij een ziekenomroep en een lokale omroep in Eindhoven. Tijdens haar opleiding Journalistiek liep ze stage bij onder andere de VARA en werkte ze al even bij het NOS Radio 1 Journaal. Cindy werkt nu twintig jaar bij Omroep Brabant; de eerste tien jaar alleen voor de radio en de laatste vijf jaar fulltime als ‘anchor’ van Brabant Nieuws op televisie. Ook Susanne (36) heeft Journalistiek gestudeerd. Bij Brabant10 en Omroep Brabant maakte ze vervolgens veel vlieguren: op radio en tv, en voor en achter de schermen. Ze was enige jaren verslaggever bij RTL Boulevard en momenteel werkt ze als freelance redacteur bij zowel NOS Nieuws als voor de krant BN De Stem.

De twee NOS Journaals duren vijftien minuten; vijf minuten langer dan voorheen. In die vijf minuten wordt door Cindy of Susanne het regionieuws doorgenomen, vergelijkbaar met de behandeling van het sportnieuws in het NOS Journaal van 13.00 uur.

Hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff: “NOS Nieuws werkt al jaren samen met de regionale omroepen. Het is goed om die samenwerking verder uit te breiden en de publieke nieuwsvoorziening verder te versterken. Dat doen we nu op tv en deden we eerder al online. Het aanbod van onderwerpen neemt voor de kijker toe en we komen als NOS zo nóg dichter bij ons publiek.”

Voorzitter Marcel Oude Wesselink van het hoofdredacteurenoverleg van de regionale omroepen: “Het is een logische stap in de steeds intensiever wordende samenwerking met de NOS. Het gaat uiteindelijk om de kijker en, zoals Marcel Gelauff stelt, die krijgt een mooi overzicht van het belangrijkste buitenlandse, landelijke en regionale nieuws. Voor de NOS is het een mooie manier om efficiënt en vanuit de regionale expertise nieuws toe te voegen. En als regionale omroepen bereiken we een groter publiek. Bovendien is het een mooie etalage voor de eigen regionale zenders.”

De NOS en de regionale omroepen werken al meer dan twintig jaar samen. Eerst met de Radio Nieuws Centrale, voor het uitwisselen van radionieuws. In 2003 werd dat uitgebreid met televisie. In 2014 deed Bureau Regio zijn intrede op de nieuwsvloer van de NOS. Een aparte redactie, bemand door redacteuren van regionale omroepen, waardoor regionaal nieuws sneller zijn weg vindt naar de NOS, en de regionale omroepen eerder op de hoogte zijn van landelijke ontwikkelingen. Sinds oktober 2015 is op NOS.nl al duidelijk te zien welke nieuwsberichten afkomstig zijn van de regionale omroepen.

Deel dit artikel