Nieuwe serie Andere Tijden Sport

Nieuwe serie Andere Tijden Sport

Vanaf 5 januari zijn vier fonkelnieuwe afleveringen van het sportgeschiedenisprogramma van NOS en NTR Andere Tijden Sport te zien. Falko Zandstra, het circuit van Zandvoort door de jaren heen en Feyenoord wint de Europa Cup I in 1970. Maar we beginnen met Lenie van der Hoorn.

 

Lenie van der Hoorn: De onzichtbare winnares van de Elfstedentocht
Natuurlijk, Evert van Benthem won de Elfstedentocht van 1985. Maar niet eens zo heel veel later kwam Lenie van der Hoorn binnen, als eerste vrouw. Weinig journalisten hadden oog voor haar buitengewone prestatie.

Toch was hier sprake van een historische gebeurtenis. Want het was voor het eerst dat vrouwen mee mochten doen aan de Elfstedentocht. Lenie van der Hoorn, tuindersvrouw uit Ter Aar en vanaf haar jeugd gepassioneerd sporter, is daarom de eerste Elfstedenwinnares ooit.

Andere Tijden Sport maakt deze onzichtbare winnares van de Elfstedentocht van 1985 zichtbaar. En daarmee het bijzondere levensverhaal van een vrouw met een missie.

Uitzending: zondag 5 januari, 22.10 uur, NPO 1

 

Falko Zandstra: De gespierde spijker 
Begin jaren 90 is hij de sensatie van het Nederlandse schaatsen: Falko Zandstra. Een supertalent, dat schijnbaar moeiteloos titels aaneenrijgt. Maar achter het imago van laconieke kampioen en meisjesidool schuilt een heel andere Falko. Die Falko is kwetsbaar en onzeker. Nadat hij door Rintje Ritsma wordt overvleugeld, vervult hij een bijrol in het schaatsen. Maar pas na zijn schaatscarrière gaat het echt mis. Portret van een kampioen die moest leren te verliezen.

Uitzending: zondag 12 januari, 22.10 uur, NPO 1

We gaan naar Zandvoort!
Op 3 mei 2020 is het zover. Met Max Verstappen als vaandeldrager van de Nederlandse autosport keert de Formule 1 na 35 jaar terug op het legendarische circuit. Andere Tijden Sport ging op zoek naar (amateur)beelden van de Formule 1 op Zandvoort, tussen 1948 en 1985. We keren terug in de tijd, die van Fangio en Moss, Clark, Hill en Hunt, Lauda, Andretti, Villeneuve en Piquet. We zien het circuit, de coureurs, hun als maar sneller wordende bolides en het publiek. Er loert gevaar, er is de dood en er zijn (geld)problemen.

Uitzending: zondag 19 januari, 22.05 uur, NPO 1

 

We hebben ‘m!! Feyenoord wint de Europa Cup
In 1970 wint Feyenoord als eerste Nederlandse voetbalclub de Europacup I. Door doelpunten van Rinus Israël en Ove Kindvall wordt Celtic met 2-1 verslagen. Rotterdam loopt uit voor zijn helden. Om die duizenden mensen iets tastbaars te geven, wordt de Cup in een paviljoen in de stad gezet en kan iedereen er mee op de foto. En dat doen de Rotterdammers, massaal. Al die foto’s van mensen die ‘op de kiek met de Cup’ gingen, vormen het uitgangspunt van deze aflevering in aanloop naar de 50e verjaardag van die gedenkwaardige finale in Milaan.

Uitzending: zondag 2 februari, 22.10 uur, NPO 1

Deel dit artikel