Nieuwe serie Bevrijdingsjournaals: Hongerwinter en bevrijding Auschwitz

Nieuwe serie Bevrijdingsjournaals: Hongerwinter en bevrijding Auschwitz

Op zaterdag 25 januari begint een nieuwe serie Bevrijdingsjournaals. Een week lang volgt Herman van der Zandt de gebeurtenissen van 75 jaar geleden, op televisie gebracht met de technieken en kennis van nu. Christ Klep en Willemijn Hoebert staan Herman terzijde voor de analyse van de militaire bewegingen, respectievelijk de rol van het weer in de gebeurtenissen van die januarimaand van 1945.

De nadruk ligt op twee onderwerpen: het ene is de Hongerwinter. Door de spoorwegstaking en de dichtgevroren waterwegen begint de voedselsituatie nijpend te worden. Van massale sterfte is nog geen sprake, maar het westen van Nederland leert de bloembol en suikerbiet eten en ook vinden de eerste hongertochten plaats. Het andere onderwerp speelt aan het Oostfront. Russische troepen bevrijden in Polen vernietigingskamp Auschwitz. Daarmee wordt definitief het vermoeden bewaarheid dat de nazi’s kampen hadden ingericht met als exclusieve doel het op industriële wijze vermoorden van bevolkingsgroepen.

NOS Bevrijdingsjournaal januari 1945
Zaterdag 25 t/m vrijdag 31 januari
20.25-20.33 uur, NPO 1 (aansluitend aan het NOS Journaal van 20.00 uur)

Deze serie bevrijdingsjournaals is de derde in een reeks die wordt uitgezonden rond sleutelmomenten in de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar nadat ze plaatsvonden. In de eerste, in juni vorig jaar, stond D-Day centraal. In september ging het over de operatie Market Garden. Er volgen nog twee series: over de bevrijding van Nederland, eind april/begin mei, en de capitulatie van Japan, in augustus.

Deel dit artikel