Nieuwslezer Nanette Weijl (59) overleden

Nieuwslezer Nanette Weijl (59)  overleden

De NOS heeft afscheid moeten nemen van een van de karakteristiekste stemmen van de radio. Nieuwslezer Nanette Weijl (59) is deze week overleden. Zij was al een tijd ziek.

Nanette Weijl kwam in 1983 in dienst van de toenmalige Radionieuwsdienst, een onderdeel van het ANP. Zij had al een aantal jaren gewerkt op de redactie van het persbureau. In Hilversum werd zij aangenomen als nieuwslezer. Na een paar weken mocht zij al “op zender”, wat in die tijd bijzonder snel was. Haar rust, vriendelijke zakelijkheid en granieten tekstvastheid waren tekenend voor haar lezen.

 

Eind jaren 80 ging Nanette ook als redacteur aan de slag en niet veel later werd zij eindredacteur. Die disciplines vervulde zij met dezelfde klasse en nuchtere zakelijkheid die haar lezen kenmerkten, zeggen collega’s. Bij het schrijven van berichten had zij naast taalvaardigheid nog een andere kwaliteit: een ongelofelijke snelheid. Inmiddels was de Radionieuwsdienst overgenomen door de NOS.

Haar liefde voor en kennis van het nieuwslezen heeft zij ook op anderen overgebracht. 

Nanette leidde veel nieuwslezers op, zoals Dorald Megens en Herman van der Zandt. “Aan Nanette ben ik schatplichtig. Ze zette me op het goede spoor met de natuurlijke manier waarop ze bulletins voordroeg”, aldus Van der Zandt. Ook als schrijfcoach heeft Nanette haar sporen verdiend.

Het bijzonderst aan Nanette was haar persoonlijkheid. Collega’s die haar jarenlang hebben meegemaakt, wijzen op haar vlijmscherpe humor en positieve en nuchtere kijk op het leven. “En hoewel ze een taalvirtuoos was, waren er toch twee woorden die ze niet kende en waarvan ze nooit iets heeft begrepen: zeuren en klagen.”

Deel dit artikel