Nieuwslezers in het zonnetje op NPO Radio 5

Nieuwslezers in het zonnetje op NPO Radio 5

Wanneer ben je een goede nieuwslezer? Kan het Radionieuws nog concurreren met alle flitsberichten? Wat is de uitdaging aan nieuwslezen? En waarom verruil je de radio voor de televisie? In aflevering 22 van zijn podcastserie RadioReuzen praat Bert Kranenbarg met vijf NOS-nieuwslezers/nieuwspresentatoren over hun vak.

Op 1 oktober bestaan de nieuwsbulletins op de publieke radio 95 jaar. Begonnen in 1925 onder de vlag van persbureau Vaz Dias, al vrij snel opgegaan in het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en sinds 1995 gemaakt door de NOS, eerst als het NOS Radionieuws, tegenwoordig ook op de radio onder de naam NOS Journaal.

Radio 5-presentator Bert Kranenbarg (KRO-NCRV) is in de geschiedenis van het Radionieuws gedoken. Hij praat met de nu 86-jarige oud-nieuwslezer Donald de Marcas over hoe die als hoorspelacteur en omroeper op die journalistieke afdeling terechtkwam. En over het verschil in de manier van werken in de ANP- en de NOS-tijd.

Liselot Thomassen werkt sinds 1997 als nieuwslezer bij de NOS. Zij stond aan de basis van de vernieuwing van de bulletins per zender. Ze begon met het onderscheidende 3FM-nieuws in de ochtend bij Rob Stenders en werkt ook mee aan de speciale NOS Journaals voor NPO Radio 2 en NPO Radio 5, waarvan de laatste helaas inmiddels geschrapt zijn.

Gert Klück begon in 1990 als nieuwslezer en is op dit moment de ‘nestor’ van de afdeling. Hij heeft veel veranderingen meegemaakt in de 30 jaar dat hij voor het Radionieuws werkt, maar is de radio altijd trouw gebleven.

Jeroen Overbeek en Amber Brantsen begonnen als nieuwslezer op de radio maar maakten de overstap naar televisie. Daar beoefenen ze een heel ander vak, al blijven ook daar de feiten, de betrouwbaarheid, de inhoud en de objectiviteit cruciaal, net als op de radio.

Het KRO-NCRV-programma Bert op 5 staat iedere week stil bij bijzondere radio uit het verleden, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. Eens in de maand in de vorm van een uitgebreid portret. In de radio-uitzending van Bert op 5 is woensdag een verkorte versie te horen van het gesprek over het Radionieuws. De volledige montage inclusief programmafragmenten verschijnt woensdag na de uitzending als aflevering 22 in de podcastserie RadioReuzen.

(terug te luisteren via nporadio5.nl/RadioReuzen en de bekende podcastkanalen.)

Bert op 5 is woensdag 22 april met Donald de Marcas, Liselot Thomassen, Gert Klück, Amber Brantsen en Jeroen Overbeek, van16.00-18.00 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 5.

Deel dit artikel