Nieuwsuur: de erfenis van Obama

Nieuwsuur: de erfenis van Obama

In november 2008 schreef Barack Obama geschiedenis door als eerste zwarte kandidaat de Amerikaanse presidentsverkiezingen te winnen. Obama had nauwelijks ervaring in de (inter)nationale politiek. Nu, acht jaar en vele crisissituaties later, neemt hij afscheid. Wat is er terechtgekomen van zijn verkiezingsbeloften? En wat blijft er straks overeind van zijn nalatenschap?

Aan de hand van gesprekken met oud-kabinetsleden, voormalig Witte Huis-medewerkers en andere betrokkenen maakt Nieuwsuur (NOS/NTR) de balans op. Eelco Bosch van Rosenthal sprak onder anderen met voormalig CIA-directeur Leon Panetta over de nacht dat Bin Laden werd gedood. In Chicago bezocht hij Austan Goolsbee, die aan het hoofd stond van Obama’s economische adviesraad tijdens de zogeheten ‘Grote Recessie’ aan het begin van diens presidentschap.

Arjen van der Horst sprak in Washington met Patrick Gaspard, die als directeur politieke zaken van het Witte Huis steun moest verwerven voor Obama’s gezondheidszorgwet, en met Bill Kristol, hoofdredacteur van het conservatieve weekblad The Weekly Standard. Verder komen onder anderen aan het woord Obama’s biograaf David Maraniss, de bekende klimaatactivist Bill McKibben, Black Lives Matter-oprichter Patrisse Cullors en Robert Ford, die in 2014 stopte als ambassadeur in Syrië uit frustratie over Obama’s Midden-Oostenbeleid.

 

Uitzending:
dinsdag    10 januari (binnenlands beleid), NPO 2, 22.00 uur
woensdag 11 januari (buitenlands beleid), NPO 2, 22.00 uur

Deel dit artikel