Nieuwsuur-drieluik over Blatter, FIFA en de verkiezingen

Nieuwsuur-drieluik over Blatter, FIFA en de verkiezingen

Nieuwsuur besteedt in drie uitzendingen aandacht aan de strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. Op 29 mei kiezen de 209 aangesloten voetbalbonden in Zürich hun nieuwe voorzitter. Als het aan de huidige preses Sepp Blatter (79) ligt, begint hij ‘gewoon’ aan een vijfde termijn. Drie tegenkandidaten, onder wie Michael Van Praag, hopen nog voor een verrassing te kunnen zorgen.

Woensdag 20 mei. Deel 1: Hoe Europa probeert Blatter te verslaan.
Zeventien jaar na zijn eerste verkiezingsoverwinningen nemen drie tegenkandidaten, onder wie Michael van Praag, het op tegen Sepp Blatter. Ze beweren bij hoog en laag dat ze onafhankelijk zijn, maar er lijkt een strategie achter hun kandidatuur schuil te gaan. In het tweede deel komen aan het woord: Michael van Praag (voorzitter KNVB), Luis Figo (oud-voetballer en kandidaat), Jérôme Champagne (ex-kandidaat FIFA-voorzitterschap) en Gianni Infantino (secretaris-generaal UEFA).

Donderdag 21 mei. Deel 2: Hoe Blatter de macht greep en consolideerde.
In deze reportage wordt teruggeblikt op 1998, toen de Zwitser Blatter aan macht kwam. Tegen alle verwachtingen in haalde hij meer stemmen dan zijn tegenstander, de Zweedse UEFA-voorzitter Lennart Johansson. Na de verkiezing werd Blatter beschuldigd van omkoping. In het eerste deel komen aan het woord: Lennart Johansson, Mel Brennan (oud-FIFA-medewerker), Bruno Affentranger (biograaf Sepp Blatter) en onderzoeksjournalist Andrew Jennings. 

Vrijdag 22 mei. Deel 3: Is Sepp Blatter nog te stoppen?
De tegenkandidaten in de FIFA-voorzittersverkiezing lijken aan een kansloze missie begonnen te zijn. Vóór Sepp Blatter begint aan zijn vijfde termijn, hopen ze de strijd in elk geval voor de bühne te winnen. Maar hoe reageren zijn tegenstanders als Blatter herkozen wordt? Is er nog een alternatief denkbaar? In het derde deel wordt gesproken met: Michael van Praag (voorzitter KNVB), Jim Boyce (vice-voorzitter FIFA), Wolfgang Niersbach (voorzitter DFB) en Bruno Affentranger (biograaf Sepp Blatter).

Deel dit artikel