Nieuwsuur-drieluik over Europese Unie

Nieuwsuur-drieluik over Europese Unie

Nederland wordt op 1 januari 2016 voorzitter van de EU, een moment waarop beslissingen moeten worden genomen over belangrijke Europesevraagstukken.

Hoe staat de Europese Unie er werkelijk voor? Welke rol kan het Nederlands voorzitterschap de komende zes maanden spelen? Europa-correspondent Saskia Dekkers spreekt in drie afleveringen van Nieuwsuur met zeven Europese denkers, in Den Haag, Hamburg, Londen, Oxford en Parijs. Specialisten die, ver van de waan van de dag, een beeld schetsen van de Europese Unie op dit moment.

De visie van de zeven Europese denkers is niet altijd even rooskleurig.“Dit is niet langer een gebruikelijke Europese crisis. Het hele Europese project verkeert in een existentiële crisis”, meent de Britse historicus Timothy Garton Ash. De Franse hoogleraar geopolitiek Dominique Moïsi vreest dat Europese burgers hun vertrouwen verliezen: “De Europese Unie laat Europeanen niet meer dromen”.

De serie bestaat uit drie reportages in Nieuwsuur. 
3 januari: De staat van de Europese Unie
5 januari: Wel of geen Brexit
7 januari: De migratiecrisis

Mariëlle Tweebeeke sluit deze serie af met een gesprek met oud-premier Wim Kok. Kok was premier tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 1997. Nu beziet hij de huidige situatie in Europa en de opgave waar zijn opvolger Mark Rutte zich voor gesteld ziet.

Nieuwsuur, elke avond, 22.00 uur, NPO2.

Deel dit artikel