Nieuwsuur in 2020 vroeger, zonder sportblok

Nieuwsuur in 2020 vroeger, zonder sportblok

Nieuwsuur, het dagelijkse programma met nieuws en achtergronden van NOS en NTR, is met ingang van 1 januari 2020 een half uur eerder te zien. Het programma begint vanaf die datum om 21.30 uur op NPO 2. De verschuiving hangt mede samen met het vervroegde tijdstip van de talkshow Pauw/Jinek op NPO 1, die met ingang van 1 januari 22.30 uur als aanvangstijd heeft.

Door al die verschuivingen verandert ook de begintijd van het late NOS Journaal op NPO 1. Dat wordt volgend jaar om 23.30 uur uitgezonden. In dat bulletin komt dan ook het sportblok, dat bij Nieuwsuur wordt weggehaald.    

Dat betekent volgens Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje niet dat sport helemaal verdwijnt uit het programma: “We blijven, samen met de collega’s van NOS Sport, natuurlijk nieuwswaardige sportachtergrond-onderwerpen maken, zoals de recente kwesties over misbruik in de sport of de bloeddoping affaire”. Oranje hoopt dat het vroegere tijdstip voor Nieuwsuur positief uitpakt: “Als hoofdredactie hebben we gemengde gevoelens, want het tien uur-slot staat al decennia als nieuwsmoment in de gedachten van kijkers. Maar onderzoek wijst óók uit dat er kansen liggen. Veel mensen vinden tien uur te laat en er is midden op de avond een grotere potentiële kijkersgroep. Bovendien krijgen we op een groot aantal dagen een betere lead-in.”

“De komende maanden gaat de hoofdredactie van Nieuwsuur bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe tijdstip. Er komen werkgroepjes die, samen met de collega’s van NOS Nieuws, gaan kijken naar het format, naar de dynamiek van de uitzendingen en naar de logistieke vragen die een eerder tijdstip oproepen. “Maar de hoofdlijn is dat de mensen blijven krijgen wat ze van Nieuwsuur kunnen verwachten: duiding bij het nieuws, goede studiogesprekken en eigen nieuws”, aldus Oranje.

Deel dit artikel