Nieuwsuur twee keer in de prijzen

Nieuwsuur twee keer in de prijzen

Twee eervolle onderscheidingen voor Nieuwsuur. Zo was er een International Emmy Award voor Dance or Die, een documentaire van Nieuwsuur-verslaggever Roozbeh Kaboly over een jonge Syrische danser. Hoofdredacteur Joost Oranje werd winnaar van het Vliegwiel, een nieuwe prijs van de vereniging van onderzoeksjournalisten voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek in een jaar het meest heeft gestimuleerd.
 
Dance or Die werd in juni 2018 uitgezonden door het NTR-programma Het Uur van de Wolf en gaat over de 27-jarige Ahmad Joudeh. Hij is bezeten van dansen, maar de oorlog in zijn geboortestad Damascus maakt het hem onmogelijk om zijn passie uit te voeren. Lees hier meer over de uitzending en de onderscheiding.
 
De eerste uitreiking van het Vliegwiel vond deze maand plaats tijdens de VVOJ-conferentie in Tilburg. Joost Oranje kreeg de onderscheiding voor de spraakmakende onderzoeken van Nieuwsuur in het afgelopen jaar. Over de steun van het Nederlandse kabinet aan Syrische strijdgroepen bijvoorbeeld, en over politieke inmenging bij het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Behalve Joost Oranje waren Björn Oostra (hoofdredacteur De Limburger) en Jeroen Trommelen (hoofdredacteur onderzoeksplatform Investico) genomineerd voor het Vliegwiel 2019.
Deel dit artikel