Nieuwsuur: uniek tweeluik over N-Korea

Nieuwsuur: uniek tweeluik over N-Korea

Noord-Korea geldt nog steeds als het meest gesloten land ter wereld. Onder Kim Jong-un – de kleinzoon van de vergoddelijkte stichter van de Democratische Volksrepubliek, Kim Il-sung – is de deur voor toerisme en buitenlandse handel op een kier gezet. Maar wat houdt dat in? Zijn de Noord-Koreanen welvarender geworden? Of dreigt een nieuwe hongersnood? Hoe groot is het verschil tussen de stad en het platteland? Is er meer vrijheid van meningsuiting of overheerst nog steeds de angst?

Bij wijze van zeer hoge uitzondering kregen NOS-correspondent Marieke de Vries en Nieuwsuur-verslaggever Ellen Brans toestemming om in het land te filmen en op zoek te gaan naar de antwoorden. Steeds vergezeld door twee toezichthouders, dat wel, reisden ze maar liefst tien dagen lang door het land. Ze waren niet alleen in de hoofdstad Pyongyang, maar gingen ook naar de kuststad Wonsan en de nieuwe toeristische zone rond het Kumganggebergte.

De Vries en Brans verwerkten hun ervaringen in een tweeluik voor de Nieuwsuur-uitzendingen van komend weekeinde. Ook maakten ze bijdragen voor het NOS Journaal, het NOS Radio 1 Journaal, het NOS Jeugdjournaal en voor NOS.nl.

Nieuwsuur
Zaterdag 3 en zondag 4 oktober
22.00-22.30 uur, NPO 2

Deel dit artikel