‘Nieuwsuur voor kinderen’

‘Nieuwsuur voor kinderen’

De NTR en het NOS Jeugdjournaal slaan de handen ineen voor een nieuw programma voor kinderen van 9 tot en met 12. Een wens van de jeugdzender Zapp. Met verdieping van en achtergronden bij het (kinder)nieuws. Logisch dus – vanwege de inhoud en de deelnemende partijen – dat hier en daar de term ‘Nieuwsuur voor kinderen’ al is gevallen.

Het programma zal op zondagmiddag zal worden uitgezonden, vanaf het nieuwe televisieseizoen en vooralsnog voor een jaar. Ook is al zeker dat de redactie van het nieuwe programma komt inwonen op de Nieuwsvloer, in de buurt van het Jeugdjournaal. Dat immers specialist is in het ‘vertalen’ van nieuws naar het perspectief van kinderen.

De nieuwe actualiteitenrubriek voor kinderen past precies in het prioriteitenlijstje van de NPO: én journalistiek én kinderprogramma’s. Ook het streven (en de Mediawettelijke plicht) van de NOS om álle Nederlanders te bedienen – oud en jong – is ermee gediend. De hoop is verder dat we zo ons steentje kunnen bijdragen aan meer wereldwijsheid bij de jeugd.

Vanzelfsprekend moet er nog een heleboel worden uitgewerkt. Eerst wordt een kleine voorhoedeclub geformeerd, waarvan een nieuw te werven eindredacteur deel zal uitmaken (de vacature is deze week de deur uitgegaan). Daarna zal het format worden uitgewerkt en volgen proefuitzendingen. En daarna zal het programma zich dus geheel zelfstandig moeten gaan bewijzen op de publieke omroep.

Chef Jeugdjournaal Ronald Bartlema is blij met deze samenwerking met de NTR. Hij is ervan overtuigd dat het in het nieuwe seizoen tot iets heel moois kan leiden.

Deel dit artikel