Nieuwsuur vroeger en in opgefriste vormgeving

Nieuwsuur vroeger en in opgefriste vormgeving

Nieuwsuur heeft vanaf 2 januari een nieuw aanvangstijdstip: 21.30 uur. Het dagelijkse actualiteitenprogramma van de NTR/NOS heeft vanaf die datum een nieuwe vormgeving die gelijkgetrokken is met de groeiende online uitingen van Nieuwsuur.

Daarnaast is er een nieuwe, kleinere presentatietafel, die ervoor zorgt dat de Nieuwsuur-presentatoren en de studiogasten dichter bij elkaar komen te zitten. De grotere tafel blijft gebruikt worden als er meer dan twee studiogasten zijn: “Maar meestal is dat niet zo, met als gevolg dat onze gasten en de presentatoren te ver van elkaar af zaten,” zegt Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje. “Deze kleinere tafel geeft een wat intiemere setting.”

De vervroeging van Nieuwsuur past in het beleid van de NPO om een aantal programma’s eerder op de avond te laten beginnen, waaronder de talkshow op de late avond op NPO 1, die van 23.00 uur naar 22.30 gaat. Om daar beter op aan te sluiten, is besloten ook Nieuwsuur met een half uur te vervroegen en het sportblok naar het eveneens vervroegde late NOS Journaal op NPO 1 te verplaatsen. Nieuwsuur wordt daardoor compacter en voldoet zo aan de vraag van een deel van de kijkers die een voorkeur zeggen te hebben voor een vroeger tijdstip.

Aan de inhoud van Nieuwsuur zal niets veranderen. Het programma is een vast baken van de journalistieke zender NPO 2. Oranje: “Nieuwsuur zal blijven steunen op twee pilaren: onderzoeksjournalistiek en de dagelijkse analyse en duiding bij het nieuws van de dag.”

Nieuwsuur won in 2019 een groot aantal journalistieke prijzen, waaronder twee Loepen voor onderzoeksjournalistiek, de journalistieke jaarprijs De Tegel en de driejaarlijkse Jacques van Veen-penning voor juridische producties. Nieuwsuur wordt gepresenteerd door de twee anchors Jeroen Wollaars en Mariëlle Tweebeeke. Het programma heeft met Petra Grijzen een nieuwe invalpresentator. Zij vervangt Saïda Maggé die presentator bij het NOS Journaal is geworden. Eelco Bosch van Rosenthal blijft de andere invalpresentator.

[Tekst: NTR]

Deel dit artikel