Nikkie Tutorials, Ramsey Angela en Merel van Dongen in Schaduwspits Sterrenteam

Nikkie Tutorials, Ramsey Angela en Merel van Dongen in Schaduwspits Sterrenteam

Op zaterdag 11 december verschijnt de voorlopig laatste aflevering van De Schaduwspits, de NPO Radio 1-podcast waarin NOS-journalisten Winfried Baijens, Rivkah op ’t Veld en Jeroen Gortworst onderzoeken waarom het zo moeilijk is om in de voetbalwereld uit de kast te komen. Daarin doet de bekende zaakwaarnemer Rob Jansen een boekje open en meldt onder anderen Nikkie Tutorials zich als lid van het Schaduwspits Sterrrenteam.

Aflevering 7 brengt de makers weer terug bij de vraag wat er nodig is om een lhbti-voetballer uit de kast te krijgen. Ze spreken met de prominente zaakwaarnemer Rob Jansen. Hij bevestigt verhalen over homoseksuele topvoetballers die besloten in de kast te blijven. En legt ook uit waarom. Wel ziet hij nu kansen voor spelers die de ban willen breken in Nederland: “Misschien is de tijd wel rijp”.

Verder verbazen Winfried, Rivkah en Jeroen zich over de stilte onder Nederlandse profs. In het buitenland regent het spelers die zich tegen uitsluiting in het algemeen uitspreken en ook specifiek tegen homofobie. Hier niet. Alleen Bart Vriends (Sparta) doet dat wel eens. Hij legt uit waar het volgens hem door komt. Ook Pierre van Hooijdonk komt aan het woord. Hij snapt niet waarom voetballers niet opener zijn.

Uiteindelijk stellen de makers een gay-team samen van bekende Nederlandse lhbti-sporters: dat team bestaat uit prominente sporters, zoals WK-finaliste Merel van Dongen (voetbal) en de Olympische medaillewinnaars Johan Kenkhuis (zwemmen) en Ramsey Angela (atletiek). Zij bieden hun hulp aan, mocht een voetballer-in-de-kast steun of advies zoeken. Het team wordt aangevuld met twee prominente lhbti-ers die alles weten over hoe het is om om te gaan met (social) media-aandacht rond je seksuele voorkeur: Rob Jetten (D66) en Nikkie Tutorials. Zoals Nikkie zegt: “Als iemand weet hoe het is om voor de hele wereld uit de kast te komen, dan ben ik het”.

De nieuwe aflevering is hier en in de NPO Luister-app te beluisteren, en op de overige gekende podcast-apps.

Deel dit artikel