NOC*NSF-bovenbaas Bolhuis volgens Smeets

NOC*NSF-bovenbaas Bolhuis volgens Smeets

Frits van Tuyll van Serooskerken was de eerste voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité (opgericht in 1912). André Bolhuis is de ‘man in charge’ van het huidige bestuur. Sportkenners herinneren zich Bolhuis als een spijkerharde hockeyer uit de jaren zeventig. Later werd tandarts Bolhuis Chef de Mission van twee Olympische teams (Barcelona en Atlanta), werd hij voorzitter van de hockeybond en volgde hij in 2010 Erica Terpstra op als voorzitter van sportkoepel NOC*NSF.

Bolhuis is bij het grote publiek vrij onbekend (net als veel van zijn voorgangers), maar heeft bij de sportmensen die naar Rio gaan een goede naam. Zijn grote pluspunt: hij weet waar hij over praat. Hij was Olympiër, was wereld- en Europees kampioen, chef de mission, hij bestuurde overal en keek goed rond in de grote sportwereld.

Mart Smeets (leeftijdgenoot) volgde de joyeuze Bolhuis, die zegt niet zo heel veel van besturen te weten en alles simpel en kort wenst te houden. Bijvoorbeeld op Papendal, bij vergaderingen, tijdens een bezoek aan CDA-leider Sybrand Buma, tijdens een hockeywedstrijd, bij atletiekwedstrijden in Hengelo en bij de beroemde NOC*NSF Algemene Jaarvergadering.

De documentaire wordt vrijdag uitgezonden na NOS Studio Olympic Park, voorafgaand aan de opening van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

NOC*NSF-bovenbaas Bolhuis volgens Smeets
Vrijdag 5 augustus,
00.00 uur, NPO 1

Deel dit artikel