NOS-app meest gebruikt en hoogst gewaardeerd

NOS-app meest gebruikt en hoogst gewaardeerd

De app van de NOS is de meest gebruikte nieuwsapp van Nederland en wordt ook nog eens het hoogst gewaardeerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Nieuwsapp Monitor onder ruim 7000 app-gebruikers.

Ruim 12 miljoen Nederlanders gebruiken één of meerdere apps voor nieuws. 54 procent gebruikt de app van de NOS. De app van NU.nl volgt met 52 procent. RTL Nieuws (34 procent) en AD (33 procent) staan op plek drie en vier. Qua rapportcijfer krijgt de NOS-app in het onderzoek een 7,8 gevolgd door NU.nl met een 7,7 en de NOS-Teletekst-app en RTL Nieuws met een 7,6.

88 procent van de ondervraagden had de afgelopen maand een nieuwsapp gebruikt. Televisie wordt door 69 procent van mensen gebruikt voor het volgen van nieuws. Radio (53 procent), social media (41 procent) en kranten (29 procent) volgen daarna.

“Het is natuurlijk extra mooi dat niet alleen de NOS-app, maar ook de Teletekst-app zo goed gewaardeerd worden,” zegt chef NOS online nieuws Gerard de Kloet. “Het is sowieso een heel erg interessant onderzoek. Voor het eerst zijn het gebruik en de ervaringen van gebruikers van 75 nieuwsapps onderzocht. Dat levert leerzame inzichten op, bijvoorbeeld waarom mensen nieuwsapps gebruiken en wat ze ervan verwachten.”  Die inzichten zijn volgens De Kloet weer goed te gebruiken bij het nadenken over vernieuwingen.

Opmerkelijk was dat jongeren grote gebruikers blijken te zijn van de nieuwsapps. Gemiddeld hebben jongeren zes nieuwsapps op hun smartphone staan. Over alle leeftijden heen is dit net iets minder dan vijf. Jongeren zijn kritischer dan ouderen, vooral ten aanzien van functionaliteiten en gebruikservaring van de apps. Daarnaast volgen jongeren het nieuws relatief passief; hoe ouder men is, des te meer men er zelf naar op zoek gaat. De Kloet: “Dat die jongeren hoge eisen hebben wat betreft de functionaliteiten dwingt ons dus om continu de apps te blijven verbeteren en vernieuwen. Om zo aan te kunnen blijven sluiten bij die behoefte.”

De Nationale Nieuwsapp Monitor is een initiatief van app-development-bureau Pinch en ontwikkeld met, en uitgevoerd door onderzoeksbureau Newcom. Het is hier te vinden. In het onderzoek zijn 75 nieuwsapps opgenomen, waarvan 19 landelijke nieuwsapps, 31 regionale nieuwsapps en 25 digitale krantenreplica’s.

Deel dit artikel