NOS betreurt berichtgeving Koningslied

NOS betreurt berichtgeving Koningslied

In tegenstelling tot wat de NOS vanochtend meldde, hebben NPO Radio 2 en het BNN-VARA-programma De Wereld Draait Door geen geld gekregen voor de promotie van het Koningslied.

Bekend was al dat het Koningslied, bedoeld voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander, 550.000 euro heeft gekost. Het Nationaal Comité betaalde 400.000 euro en de NPO 150.000 euro. Vanwege de hoge kosten had de NOS de NPO verschillende malen om de stukken gevraagd, maar zonder resultaat. Daarom deed de NOS een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) en kreeg de stukken alsnog, maar met weggelakte bedragen.

De NOS trok daaruit de conclusie dat er geld was betaald voor de promotie van het Koningslied door NPO Radio 2 en DWDD, maar verzuimde dat nogmaals te verifiëren bij de NPO of bij BNN-VARA. Hoofdredacteur Nieuws Marcel Gelauff: “Dat betreur ik natuurlijk. Het verwijt dat we geen wederhoor hebben gepleegd, vind ik onterecht. We hebben de NPO meerdere malen gevraagd om inzicht in de kosten te geven en dat wilde men niet, omdat het bedrijfsgevoelige informatie betreft. Vervolgens krijgen we op grond van de WOB stukken waarin bedragen zijn weggelakt. Overigens: we weten dus nog steeds niet hoe de kosten van het Koningslied zijn samengesteld.”

Deel dit artikel