NOS-correspondent Iris de Graaf niet meer naar Rusland

NOS-correspondent Iris de Graaf niet meer naar Rusland

De hoofdredactie van NOS Nieuws heeft besloten om Rusland-correspondent Iris de Graaf terug te halen naar Nederland. Hoofdredacteur NOS Nieuws Giselle van Cann licht het besluit toe:
We merken dat Iris in Moskou op steeds intimiderender wijze wordt bejegend vanwege haar werk voor de Nederlandse televisie. Iris zal de ontwikkelingen in Rusland voorlopig vanuit Nederland volgen.”

“In een toch al gespannen situatie voor journalisten zijn een paar recente gebeurtenissen, waaronder een langdurige ondervraging op de luchthaven van Moskou over het Internationaal Strafhof in Den Haag, aanleiding voor de hoofdredactie om een nieuwe afweging te maken over haar veiligheid. De conclusie is dat de situatie voor Iris – als meest zichtbare Nederlandse correspondent in Moskou – te onberekenbaar is om de risico’s goed in te schatten.

De omstandigheden voor journalisten in Rusland zijn de afgelopen tijd snel verslechterd, niet alleen door het aanscherpen van de militaire censuurwetten, maar ook na de recente arrestatie van een journalist van de Wall Street Journal. Ook buitenlandse journalisten lopen nu een reëel risico op levenslange gevangenisstraf. Daarnaast werd Iris bij het maken van televisiereportages steeds vaker lastiggevallen door de veiligheidsdiensten.

Ook is de relatie tussen Rusland en specifiek Nederland – onder meer door de vestiging van het Internationaal Strafhof in Den Haag en de ramp met de MH17 – een andere dan die tussen Rusland en de meeste andere landen.

Onze andere correspondent in Rusland, Geert Groot Koerkamp, blijft vooralsnog wel in het land. Geert ondervindt niet dezelfde problemen als Iris. Niettemin monitort de hoofdredactie – in samenspraak met Geert zelf – ook zijn situatie nauwlettend.

De hoofdredactie NOS Nieuws en Iris betreuren het zeer dat de berichtgeving vanuit eigen waarneming vanuit Rusland nu noodgedwongen vermindert.”

Giselle van Cann
Hoofdredacteur NOS Nieuws

Deel dit artikel