De klap kwam hard aan: jarenlang had een enthousiast Utrecht Tour-comité zich ingespannen om de start van de Tour de France naar Utrecht te halen, en toen besloot de organisatie opeens om de eer voor 2010 aan concurrent Rotterdam te gunnen. Sommigen wilden het bijltje erbij neergooien, maar de echte ‘diehards’ gingen door: Tour-fanaat en journalist Jeroen Wielaert, en ook de toenmalige burgemeester Aleid Wolfsen. En zie, hun hardnekkigheid werd beloond: op zaterdag 4 juli start de Tour de France aan de Utrechtse Croeselaan, met een tijdrit van elf kilometer en de volgende dag gaat de karavaan in geneutraliseerde koersvorm zelfs onder de Domtoren door: een Utrechtse droom wordt werkelijkheid, Le Tour sous le Dom.
Hoe het allemaal achter de schermen toeging, toont de documentaire Hoe de Tour naar Utrecht kwam. De film, gemaakt door vier studenten van de Utrechtse School voor Journalistiek, wordt donderdag 2 juli vanaf 20.35 uur door de NOS uitgezonden op NPO 2.
De komst van de Tour de France naar Utrecht is niet zonder slag of stoot gegaan. Er is een langdurig en intensief lobbyproces aan voorafgegaan, waarin tekenen van hoop en wanhoop elkaar voortdurend afwisselden. “Ik ben er altijd in blijven geloven,” zegt ex-burgemeester Wolfsen tegenwoordig fier. Maar ook voor hem was het een zware dreun toen bekend werd dat de Rabobank, voor wiens hoofdkantoor de startstreep zou worden getrokken, zich na de zoveelste dopingaffaire uit de professionele wielersport terugtrok, ook als hoofdsponsor van de Tour-start. Het zag er even heel somber uit, maar de lobby werd voortgezet, de Utrechtse delegatie trok geregeld naar Parijs en werkte aan een steeds hechtere band met Tour-directeur Christian Prudhomme.
Zou het geholpen hebben dat het carillon van de Domtoren het Franse volkslied de Marseillaise liet horen, toen Prudhomme de eerste voetstappen op het Domplein zette? Een feit is dat Prudhomme zich een vriend van Nederland betoonde door in vijf jaar tijd de Tour-start twee keer in Nederland te laten plaatsvinden. Niet voor niets werd hij in 2014 officier in de orde van Oranje Nassau.
De makers – Jiri Glaap, Benjamin Kamps, Daan Langkamp en Youri Straver – werkten bijna een jaar aan de film; ze reconstrueerden de Utrechtse lobby, interviewden alle hoofdrolspelers en filmden ook in de wandelgangen van het Utrechtse organisatiecomité. Het viertal werd bijgestaan door hun docenten John Driedonks, Martijn Hendriks en Ad van Liempt.
NOS Hoe de Tour naar Utrecht kwam
Donderdag 2 juli
20.35-21.05 uur (NPO 2)