NOS gaat niet in op eis boeren

NOS gaat niet in op eis boeren

De NOS besteedt vandaag (woensdag 18 december 2019) flinke aandacht aan de acties van de boeren. We zien het als een nieuwswaardig onderwerp door de onderliggende brede maatschappelijke discussie, de omvang van de actie en de effecten op de rest van de samenleving.

Als onderdeel van de actie meldden zich vanmorgen ongeveer 100 boeren bij het gebouw van de NOS om aandacht te vragen voor hun standpunt. Ze vroegen daarbij nadrukkelijk om live zendtijd in een NOS-programma om hun verhaal te kunnen doen.

Op dat verzoek zijn we uiteraard niet ingegaan. Ik schrijf nadrukkelijk “uiteraard”, omdat we dat nooit doen. De redactie is onafhankelijk, maakt zijn eigen keuzes en volgt journalistieke maatstaven, zoals bijvoorbeeld geformuleerd door de Raad voor de Journalistiek. Zendtijd geven aan welke groepering dan ook past daar principieel niet in.

Maar hoe zit het dan met het live verslag van de persconferentie van de boeren bij Beeld en Geluid in Hilversum aan het begin van de middag, vragen sommige kijkers ons. Is dat toegezegd aan de boeren? Nee, zeker niet. We hebben om 14.00 uur een stukje live verslag gedaan, omdat het zich tijdens een NOS Journaal afspeelde en het voor ons heel gewoon is om live (delen van) relevante nieuwsgebeurtenissen te registreren en uit te zenden. Dus deden we dat vandaag ook.

Je zou kunnen zeggen dat we juist tegen onze eigen principes zouden ingaan, als we – met het oog op de mogelijke uitstraling van de actie van de boeren bij het NOS-gebouw – onze verslaggeving vandaag anders dan anders zouden hebben gedaan.

Marcel Gelauff
Hoofdredacteur NOS Nieuws

Deel dit artikel