NOS in de prijzen bij Tegels: “Een mooiere start kun je je niet wensen”

NOS in de prijzen bij Tegels: “Een mooiere start kun je je niet wensen”

Bij de uitreiking van de Tegels, de belangrijkste journalistieke prijzen in Nederland, is de onderzoeksredactie van de NOS en Nieuwsuur twee keer in de prijzen gevallen. Daarnaast won Nieuwsuur ook twee Tegels. Een goede reden voor een paar vragen aan Joost Oranje, die de onderzoeksredactie op poten heeft gezet.

Milena Holdert en Ben Meindertsma wonnen de Tegel in de categorie Nieuws. Zij onthulden dat bagage- en vrachtbedrijven op Schiphol hun personeel te zwaar werk lieten doen.

Anna Pruis, Siebe Sietsma, Sjoerd Mouissie (en voor de vormgeving en YouTube Nour Abdullaa, Lars Boogaard en Jikke Westerink) wonnen de Tegel in de categorie Data, voor hun onderzoek naar bijverdiensten van medisch specialisten.

NOS Nieuws en Nieuwsuur begonnen vorig jaar met een gezamenlijke onderzoeksgroep, onder leiding van oud Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje. De bedoeling is om meer gezamenlijke onderzoeksprojecten te ontwikkelen en de twee Tegel-winnende verhalen waren daarvan het eerste resultaat. “Dat is natuurlijk geweldig”, zegt Joost Oranje: “een mooiere start kan je je niet wensen. Vooral omdat het echt gelijkwaardige samenwerkingsprojecten waren, in de research, in de vormgeving en in het uitserveren van de verhalen op onze gezamenlijke platforms.”

Oranje noemt de twee bekroonde producties ‘klassieke onderzoeksjournalistiek’: “Kleine stapjes vooruit, flink wat weerstand overwinnen, maar uiteindelijk verhalen kunnen maken die iets blootleggen wat er niet was geweest als wij er niet ingedoken waren. Zowel het Schiphol-onderzoek als de productie over de medisch specialisten kregen bovendien een vervolg: de Arbeidsinspectie trok de touwtjes aan bij de afhandelingsbedrijven op de luchthaven en minister Kuipers komt met strengere regels over de bijverdiensten van specialisten.”

Nieuwsuur-Tegels

Ook medewerkers van Nieuwsuur vielen in de prijzen. Cameraman Dennis Hilgers werd bekroond voor zijn werk over de nasleep van de moessonregens in Pakistan. Hij won in de categorie Storimans, naar cameraman Stan Storimans, die in 2008 om het leven kwam bij een Russische aanval in Georgië.

Nieuwsuur-verslaggever Zainab Hammoud kreeg de prijs in de categorie Buitenland, voor haar verslag over Irak. Ze reisde naar het zuiden van het land om te zien met welke problemen de inwoners dagelijks te maken hebben.

De uitreiking was in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De jury bestond uit veertig vakmensen, verdeeld over de elf categorieën.

Foto: Hans Stakelbeek/De Tegel

Deel dit artikel