NOS Journaal en Nieuwsuur samen in een nieuw jasje

NOS Journaal en Nieuwsuur samen in een nieuw jasje

Het NOS Journaal, Nieuwsuur (NOS/NTR) en het NOS Jeugdjournaal komen vanaf 2 december samen uit één decor. De opvallendste verandering is dat het nieuwe decor volledig rond is, waardoor het gemakkelijker is om de verschillende programma’s vanuit één decor uit te zenden. Kenmerkend zijn de grote schermen die de presentatie ondersteunen om het nieuwsverhaal nóg beter te vertellen. Bovendien is het nieuwe decor efficiënter en tijdbesparend, omdat de studio niet meer tussen de uitzendingen door omgebouwd hoeft te worden en er – anders dan voorheen – gewerkt wordt met een uniforme software en aansturing van de schermen. Het nieuwe decor onderstreept de nauwe samenwerking tussen de NOS en NTR bij Nieuwsuur en is ontworpen door FishEye Media Productions. 

Drie programma’s in dezelfde studio
“De huidige decorstukken van de programma’s én de techniek waren aan vervanging toe. Daarom is er gekozen voor een nieuw multifunctioneel decor, waarin de drie programma’s het decor delen”, aldus Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws. “In het nieuwe decor komen vorm en inhoud nog beter samen. Grotere schermen en de modernste techniek geven de redactie nog meer mogelijkheden het beeld te laten spreken en in te gaan op de betekenis van nieuwsfeiten.”

Nieuwsuur, het nieuws- en achtergrondprogramma van de NOS en NTR, houdt haar eigen gezicht, maar binnen het programma is duidelijk de nauwe samenwerking te zien met NOS Nieuws en NOS Sport. Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur: “Het nieuwe decor brengt voor de kijker meer eenheid tussen de programma’s, met behoud van hun eigen karakter. Daarom hebben we het format eerder dit jaar al wat aangepast, waarbij zowel Nieuws als Sport hun eigen plek hebben binnen Nieuwsuur. Dat komt in dit nieuwe decor nog beter tot uiting.”

De formats van het NOS Journaal, NOS Jeugdjournaal en Nieuwsuur veranderen niet. Zo blijven de Nieuwsuur-anchors zitten aan een presentatiedesk en staan de presentatoren van het NOS Journaal tijdens Nieuwsuur als vertrouwd voor de schermen.

De decorvernieuwing is specifiek te zien bij de avonduitzendingen van het NOS Journaal (18.00 en 20.00 uur), het NOS Jeugdjournaal (18.45 uur) en Nieuwsuur (22.00 uur). De komende maanden wordt ook de (kleinere) studio van de overige NOS Journaal-uitzendingen aangepast aan de nieuwe vormgeving. Hierbij gaat het om de studio’s waarvandaan de uitzendingen overdag komen (06.30 – 17.00 uur) en het late journaal rond middernacht. Deze verbouwingen zijn naar verwachting begin 2017 gereed.

 

Benieuwd hoe de decors (sinds 1956) door de jaren heen zijn veranderd? Check dan de Facebook-pagina van de NOS en Nieuwsuur.

Annechien Steenhuizen en Mariëlle Tweebeeke geven op 2 december om 14.50 uur een exclusief kijkje achter-de-schermen bij de repetities in het nieuwe decor via de Facebook-pagina van de NOS en Nieuwsuur.

Deel dit artikel