NOS online special: hoe zat het ook alweer met de slavernij?

NOS online special: hoe zat het ook alweer met de slavernij?

Aan de vooravond van de herdenking van het Nederlandse slavernijverleden publiceert de NOS de online special ‘Witte handel in zwarte mensen’. Het doel: licht werpen op het Nederlandse aandeel in de slavernij. Want jaarlijks mag dan op 1 juli worden herdacht dat de slavernij in de Nederlandse kolonieën in 1863 werd afgeschaft, maar hoe zat het toch ook alweer?

De online special geeft op die vraag een bondig en leesbaar antwoord. In een aantal hoofdstukken – die zijn geïllustreerd met inzichtelijke kaarten, prenten en schilderijen – komt aan de orde hoe Nederland een rol kreeg in de transatlantische slavenhandel, onder welke omstandigheden de gevangengenomen Afrikanen de oversteek naar de Nieuwe Wereld maakten en hoe het er daar op de plantages aan toeging. Die beschrijving wordt invoelbaar gemaakt met drie persoonlijke verhalen: dat van slavenhandelaar Willem Bosman; van Tula, de leider van de slavenopstand op Curaçao; en van de slaaf Quaco, die zijn levensgeschiedenis in het geheim opschreef.

Door de beknopte opzet en het heldere taalgebruik is deze NOS-online special bij uitstek geschikt voor educatieve doeleinden. Van de online special is ook een Engelse versie beschikbaar.

Online special ‘De witte handel in zwarte mensen’: nos.nl/slavernij

Deel dit artikel