NOS-onlineproject 75 jaar Bevrijding goed bezocht

NOS-onlineproject 75 jaar Bevrijding goed bezocht

Na bijna een jaar is een einde gekomen aan het NOS-onlineproject 75 jaar Bevrijding. Tussen 5 september vorig jaar (Dolle Dinsdag) en vandaag (de Japanse capitulatie) volgde een klein team redacteuren de gebeurtenissen van 75 jaar geleden op de voet. En vertelde die, in dagelijks een of meer artikelen, alsof ze nu gebeurden.

75 jaar Bevrijding is het grootste onlineproject in de geschiedenis van de NOS en was een poging gebeurtenissen uit het laatste oorlogsjaar – door ze te vertellen op de manier waaraan we nu gewend zijn – invoelbaar te maken. De verschrikkingen, maar ook de ongemakken; de grote verhalen, maar ook de kleine. Des te belangrijker nu nog maar weinig mensen uit de eerste hand kunnen vertellen hoe het was om in onvrijheid te leven, in een door de nazi’s bezet Nederland.

Bereik
Hoewel van tevoren geen inschatting was te maken hoeveel lezers de site zou trekken, was het streefgetal 10.000 per dag. Het zijn er ruim het dubbele geworden. Enkele cijfers: de site is in totaal (tussen 5 september 2019 en 31 augustus 2020 9,1 miljoen keer bezocht door ruim 3,3 miljoen unieke bezoekers (per dag komt dat neer op gemiddeld 25.000 bezoekers). Het meest gelezen artikel was ‘Moeder vindt zoon terug door tijdschriftfoto’ met ruim 180.000 bezoeken. De meest bekeken video was ‘Hoe het Japanse rijk in het defensief wordt gedrukt’, met 106.000 plays. Zo’n 35.000 mensen abonneerden zich op de wekelijkse nieuwsbrief met een selectie uit de gepubliceerde artikelen.

NOS-project 75 jaar Bevrijding
De NOS heeft het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan de herdenking van 75 jaar Bevrijding. Niet alleen met dit online-project en een vergelijkbare site gemaakt door het NOS Jeugdjournaal, maar ook met de NOS Bevrijdingsjournaals (vijf reeksen van bijelkaar 45 afleveringen rond sleutelmomenten in de Tweede Wereldoorlog die werden uitgezonden na het NOS Journaal van 20.00 uur) en een groot aantal herdenkingsuitzendingen en documentaires.

Lees ook dit artikel op NOS.nl.
In oktober komt een boek uit waarin de mooiste, belangrijkste en spannendste verhalen zijn gebundeld.

Deel dit artikel