NOS op 3: Jongeren & de Kamerverkiezingen

NOS op 3: Jongeren & de Kamerverkiezingen

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen informeert NOS op 3 de jonge kiezer op eigenzinnige manier over het Haagse strijdtoneel. Welke thema’s vinden jongeren belangrijk? Komen politici wel voor hen op? Wat gebeurt er allemaal op het Binnenhof? NOS op 3 behandelt deze kwesties en nog een heleboel meer via Facebook, Instagram, YouTube, www.nos.nl/op3 en op de radio via NPO 3FM.

#Debatop3
Op woensdag 8 maart gaan van de zes grootste partijen* de hoogst geplaatste kandidaat-Kamerleden die jonger zijn dan 30 jaar met elkaar in debat. De uitzending is live te volgen via Facebook, NOS.nl en themakanaal NPO Nieuws. Het publiek bepaalt op welke vragen er een antwoord moet komen, door tijdens Facebook live input te geven. De onderwerpen staan wel vast: onderwijs, de stand van Nederland, werk en het klimaat. Belangrijke spelregel: de kandidaten moeten gáán voor de constructieve oplossing en op zoek naar de samenwerking om dit te bereiken. 
Deelnemers:
– Dennis Wiersma (VVD
– Giselle Schellekens (PvdA)
– Paul Smulders (GroenLinks)
– Anne Kuik (CDA)
– Rob Jetten (D66)
– Mahir Alkaya (SP)

*De PVV is niet op de uitnodiging ingegaan

Woensdag 8 maart, 12:00 uur, Facebook: @NOSop3 & @NOS, NOS.nl, NPO Nieuws
Presentatie: Emil van Oers en Albert Bos

<>

Voor het kiezen
Op sociale media komt men voornamelijk in aanraking met de mening uit eigen kringen, van gelijkgezinden dus. ‘Voor het kiezen’ doorbreekt deze ‘filterbubbel’ en confronteert jongeren met andere standpunten. De bezoeker kiest in deze interactieve online special een standpunt over een stelling: voor of tegen. Vervolgens krijgt hij of zij een video te zien waarin iemand met de tegenovergestelde mening die mening toelicht.

Vanaf woensdag 8 maart, nosop3.nl/voorhetkiezen 

<>

#BinnenhofBinnenstebuiten

NOS op 3 gaat rondsnuffelen op het Binnenhof. Het is er toch uitgestorven nu de politici op campagne zijn. Jongeren kunnen dagelijks vragen insturen via Instagram over politieke partijen, politici en de geheimen van het Binnenhof. Mag je er op bezoek komen? Wie heeft de kleinste werkplek? Anna Pruis gaat op onderzoek uit en geeft uitleg via Instagram Stories. 

Woensdag 1 maart t/m woensdag 15 maart, Instagram: @NOSop3
Presentatie: Anna Pruis 

<>

Voorbeschouwing Nederland kiest – Radio
Zes jongeren uit de online special ‘Voor het kiezen’ gaan de confrontatie met elkaar aan. Niet in een klassiek debat, maar in een gesprek naar aanleiding van drie stellingen:

  1. Het leenstelsel moet weg, de basisbeurs terug
  2. Nederland moet meer doen aan de bescherming van het milieu dan internationaal is afgesproken
  3. Een asielzoekerscentrum in mijn wijk vind ik geen probleem

Luisteraars kunnen inhaken met vragen of meningen via WhatsApp.

Dinsdag 14 maart, 18:00-21:00 uur, NPO 3FM
Presentatie: Dieuwke Teertstra en en 3FM-dj Sander Hoogendoorn

Deel dit artikel