NOS op 3 wint De Loep voor onderzoek naar discriminatie bij DUO

NOS op 3 wint De Loep voor onderzoek naar discriminatie bij DUO

NOS op 3 heeft De Loep in de categorie ‘Opsporende onderzoeksjournalistiek’ gewonnen voor hun verhaal over discriminatie bij overheidsinstantie DUO. NOS op 3 deed het onderzoek samen met onderzoeksbureau Investico.

De Loep wordt jaarlijks uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten voor de beste onderzoeksjournalistiek van Nederland en Vlaanderen.

Volgens de jury was de conclusie van de publicatie van NOS op 3 ontluisterend en boosmakend. Ook waren de juryleden onder de indruk van de zorgvuldige onderzoeksmethode en de goede onderbouwing van de spijkerharde conclusie. Tot slot prees de jury de journalistieke samenwerking waardoor alle relevante doelgroepen werden bereikt.

Concurrentie

NOS op 3 had in de categorie ‘Opsporende onderzoeksjournalistiek’ concurrentie van Zembla met de uitzending over Dupont/Chemours en een onderzoek van het Vlaamse Dagblad de Standaard naar sojabonen uit Brazilië. In totaal waren er dit jaar 188 inzendingen voor drie categorieën

In het verhaal van NOS op 3 werd onthuld dat er bij DUO sprake was van discriminatie bij het verstrekken van studiefinanciering. Uit het onderzoek bleek dat studenten met een niet-westerse migratieachtergrond vaker werden gecontroleerd op fraude. Het kabinet heeft naar aanleiding van het verhaal excuses gemaakt. Demissionair minister Dijkgraaf heeft de makers via Linkedin gefeliciteerd met de prijs.

Foto: VVOJ

Deel dit artikel