NOS Opening Oranjehotel

NOS Opening Oranjehotel

Live verslag van de opening van Herinneringscentrum en Nationaal Monument Oranjehotel. ‘Het Oranjehotel’ is de geuzennaam die de gevangenen zelf gaven aan de plek die tijdens de Duitse bezetting officieel Deutsches Polizeigefängnis Scheveningen heette.

Tussen 1940 en 1945 zaten er meer dan 25.000 mensen op deze plek gevangen, voornamelijk verzetsstrijders, maar ook een grote groep Joden en mensen met een politieke of geloofsovertuiging die de Duitse bezetter niet aanstond. Ook zwarthandelaren en plegers van andere economische delicten werden er vastgehouden.

Koning Willem Alexander zal vrijdag 6 september de officiële opening verrichten. Het Nationaal Monument Oranjehotel gaat de volgende dag open voor publiek. Het museum heeft een vaste tentoonstelling waar de verhalen worden verteld van mensen die er opgesloten zaten. Cel 601, een van de dodencellen, is nog in de originele staat te zien. In de open ruimte binnen de gevangenismuren vindt in de toekomst de jaarlijkse herdenking plaats.

Voorafgaand aan de openingsplechtigheid zijn reportages te zien met enkele oud-gevangenen. Presentator Margriet Vroomans praat met historicus Bas von Benda-Beckmann. Hij deed uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis van het Oranjehotel. Zijn boek, Het Oranjehotel. Een Duitse gevangenis in Scheveningen, verschijnt diezelfde week.

NOS Opening Oranjehotel
Vrijdag 6 september, 14.30-16.10 uur, NPO 1

Deel dit artikel