NOS-podcast over 20 jaar Erdogan, de Turkse verkiezingen en de aardbeving

NOS-podcast over 20 jaar Erdogan, de Turkse verkiezingen en de aardbeving

2023 beloofde al een uitzonderlijk politiek jaar te worden voor Turkije: niet alleen zou de Turkse republiek zijn eeuwfeest vieren, maar het jaar zou vooral ook in het teken staan van de cruciale verkiezingen in mei. Verkiezingen die de Turkse president Erdogan kunnen maken of breken. Want Erdogans ogenschijnlijk solide machtsbasis wankelt. Het gaat al een paar jaar slecht met de economie. En de oppositie voelt zich sterker dan ooit tevoren.

Toen kwam de nacht van 6 februari. De nacht waarin door een van de grootste aardbevingen van de afgelopen honderd jaar in één klap een einde kwam aan het leven van bijna 50-duizend mensen en waarin drie miljoen mensen dakloos raakten. Voor even leek de politiek naar de achtergrond gedreven. Maar Erdogan stond erbij en keek ernaar. En voor het eerst in de twintig jaar dat hij aan de macht is, leek hij machteloos.

In de vijfdelige NPO Radio 1-podcastserie Erdogan: de naschok neemt NOS Turkije-correspondent Mitra Nazar je mee naar een land onder hoogspanning. Een land verzonken in rouw, angst en onzekerheid. En waar voor het eerst in twintig jaar een scenario mogelijk is waarin Erdogan van het toneel verdwijnt.
NOS-podcast Erdogan: de naschok
Vanaf 1 mei hier en in de NPO Luister-app te beluisteren, en op de overige bekende podcast-apps.


Afleveringsinformatie
Aflevering 1 – “Waar is de staat?”
Correspondent Mitra Nazar neemt je mee naar het rampgebied, in de eerste dagen na de verwoestende aardbevingen in het zuidoosten van Turkije. Snel wordt duidelijk dat er veel boosheid is over de trage hulpverlening. Maar ook over de hoeveelheid gebouwen die als een kaartenhuis in elkaar zakten. Er worden vragen gesteld over de corruptie in de bouwsector en de verantwoordelijkheid van de regering van president Erdogan bij de naleving van bouwvoorschriften. En dat terwijl er hooggespannen verkiezingen voor de deur staan, die Erdogan kunnen maken of breken.

Aflevering 2 – Hoe Erdogan aan de macht kwam
Hoe kwam Erdogan aan de macht in Turkije? We gaan terug naar de plek waar in 1999 ook een grote aardbeving plaatsvond. Een paar jaar later won Erdogans gloednieuwe AK Partij voor het eerst de verkiezingen. Het was de nasleep van die aardbeving en de onvrede over de regering van destijds, die de weg vrijmaakten voor Erdogan. Hij werd in eerste instantie door de wereld gezien als hervormer. Iemand die het land ontwikkelde, iemand die het land democratischer maakte. Maar daar kwam snel verandering in.

Aflevering 3 – Van hervormer tot autocraat
De tijd dat de wereld Erdogan zag als hervormer duurde uiteindelijk niet heel lang. Na een paar jaar veranderde de sfeer. Erdogan ging steeds meer trekjes vertonen van een autocratische leider. Critici, journalisten en politieke tegenstanders belandden in de gevangenis. Dit is het verhaal van een turbulente periode, waarin de Gezi-protesten en de mislukte staatsgreep een grote rol speelden. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Aflevering 4 – Ataturk: Erdogans grootste rivaal?
We gaan terug in de tijd. Honderd jaar geleden werd de Turkse republiek gesticht door Mustafa Kemal Ataturk, de vader van de Turken. Hij is een ideologisch voorbeeld voor velen, een cultfiguur voor sommigen, én de laatste jaren ook een symbool voor oppositie tegen de conservatieve koers van de huidige regering onder leiding van Erdogan. Er wordt wel eens gezegd dat Ataturk misschien wel Erdogans grootste rivaal is. Ook al is hij al 84 jaar dood. Waarom speelt Ataturk nu nog zo’n grote rol in Turkije? En hoe verhoudt Erdogan zich tot hem?

Aflevering 5 – Erdogans eindspel?
Terug naar het rampgebied. Drie maanden na de verwoestende aardbevingen is het daar nog steeds volop crisis. Maar de verkiezingen gaan door, en er staat een hoop op het spel. Erdogan voert zijn campagne vooral in het aardbevingsgebied. Hij belooft binnen een jaar nieuwe huizen voor alle slachtoffers. Gaat dat hem redden in het stembureau? Hoe sterk staat de oppositie? En is er echt een scenario denkbaar dat Erdogan, na twintig jaar aan de macht, van het podium verdwijnt?


Foto boven: ANP

Deel dit artikel