NOS presenteert jubileumplannen

NOS presenteert jubileumplannen

De NOS heeft wat te vieren. Op 5 januari 2016 vieren drie van onze programma’s hun jubileum. Het NOS Journaal is dan 60 jaar, NOS Met het Oog op Morgen 40 jaar en het NOS Jeugdjournaal 35 jaar. En voor dat feestje willen we al onze kijkers en luisteraars uitnodigen.

NOS Journaal
Het gaat goed met het NOS Journaal, voor veel mensen nog steeds een ankermoment in de avond. Gemiddeld zo’n twee miljoen kijkers en acht van de tien avonden het meest bekeken televisieprogramma. Daar zijn we blij mee. Maar we zien ook dat het met de andere reguliere journaals op televisie wat minder gaat. Reden genoeg om goed te kijken naar wat mensen aanspreekt in het NOS Journaal en na te denken over hoe we hen kunnen bereiken op de plek die het beste bij ze past.

NOS Jeugdjournaal
Ook het Jeugdjournaal doet het na 35 jaar nog steeds prima. Het is al jarenlang het meest bekeken programma onder kinderen en trekt dagelijks zo’n 300.000 kijkers. De Jeugdjournaal-app is inmiddels zo’n 112.000 keer gedownload en Jeugdjournaal.nl heeft gemiddeld 300.000 bezoekers per maand.

NOS Met het Oog op Morgen
Veertig jaar inmiddels, en niet meer weg te denken op het laatste uur van de dag op NPO Radio 1. Het ‘Oog’ kluistert al decennia een vaste schare trouwe luisteraars aan de radio. Gemiddeld een kwart miljoen en een marktaandeel van 33 procent. Anders gezegd: eenderde van alle radioluisteraars schakelt tussen 23.00 en 24.00 uur in. En dat is al jaren zo.

Wat gaan we doen?
Er komen in januari speciale jubileumuitzendingen op radio en televisie, we nodigen het publiek uit voor een kijkje achter de schermen en voor vakgenoten organiseren we een conferentie over de toekomst van de journalistiek. Bovendien hebben enkele uitgevers onze jubilea aangegrepen voor de publicatie van een boek: één over de nieuwsbehoeften van ons publiek, één over het NOS Jeugdjournaal en één met portretten van (oud-)presentatoren van NOS Met het Oog op Morgen.     

In Studio 8 hebben we de plannen voor onze jubilea uit de doeken gedaan. Rob Trip vertelde welke speciale programma’s er worden uitgezonden en wat we daarin gaan vertellen. Ook ging hij met hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff in gesprek over de rol die de NOS speelt in de Nederlandse samenleving. Vroeger, nu, maar vooral in de toekomst. 

Onderstaand een impressie van 60 jaar nieuws in het NOS Journaal

Deel dit artikel