NOS slaat nieuwe journalistieke koers in

NOS slaat nieuwe journalistieke koers in

In 2014 wordt de nieuwssite van de NOS vernieuwd. In de aanloop daarheen is in 2013 al begonnen met het aanpassen van de journalistieke insteek. Menselijker, dichtbij en urgenter, zijn daarvoor de steekwoorden.

Anders dan vroeger kiest de NOS op zijn nieuwssite voortaan voor een ‘topstory’, een nieuwsonderwerp dat extra wordt uitgelicht omdat het kan uitgroeien tot het nieuws of het gesprek van de dag. Gedurende de dag kan, naar gelang van de actualiteit, van topstory gewisseld worden. De gedachte daarachter is dat we ervoor durven te kiezen om bepaalde verhalen op NOS.nl groot te brengen, zoals we dat bij het NOS Journaal op televisie gewend zijn. We kunnen die keuze  opluisteren met al die unieke content die de NOS toch al in huis heeft: video, audio, tekst, foto’s en infographics.

Samenwerken
Het afgelopen jaar is de samenwerking binnen de redactie nog verder verbeterd. Een verslaggever die op pad gaat voor een televisie-item kan direct een korte montage  voor internet maken. Daardoor hoeft de nieuwsconsument niet meer tot 20.00 uur ‘s avonds te wachten. Internet- en Video First noemen we dat. Nieuws brengen op het moment dat het zich aandient, op radio, televisie, internet, mobiel en teletekst. Altijd en overal.

Social Media
De NOS besteedt meer aandacht aan wat leeft op de sociale media. De rel om de huidskleur van een sollicitant of het verhaal van de ontploffende walvis zijn voorbeelden die trending topic waren op Facebook en Twitter. Daar spelen we op in, om dichter bij de beleving van de lezer te komen. Ook doen we meer met onze kennis van het Koningshuis en zoeken we vaker aansluiting bij onderwerpen die in het algemeen breed leven, zoals nieuwe ontwikkelingen op het gebied van smartphones en andere nieuwtjes rond de digitale snelweg.  

Uiteraard doen we dat allemaal zonder concessies te doen aan het karakter en de kwaliteit van de NOS: we zijn in de eerste plaats die betrouwbare nieuwsbrenger voor iedereen.

Deel dit artikel